Cei mai buni jucători români de poker

Cei mai buni jucători români de poker

Pokerul și în special pokerul online este, la nivel mondial, unul dintre cele mai populare jocuri din toate timpurile. În fiecare zi, sute de mii de jucători din toată lumea intră pe internet pentru un joc de poker sau participă la un joc de poker live.

În ultima decadă, pokerul a început să fie progresiv privit mai puțin ca un joc de noroc și mai mult ca un sport al minții, întrucât necesită abilități mentale deosebite și aplicarea unei strategii de joc, în mod similar cu șahul. După acceptarea, în 2018, a Federației Internaționale de Poker (The International Federation of Poker – IFP) ca membru al Asociației Internaționale a Sporturilor Minții (The International Mind Sport Association – IMSA) pokerul și-a confirmat acest statut.

Mai mult decât atât, există propuneri pentru includerea pokerului între sporturile de la Jocurile Olimpice, iar un tip de poker, denumit „match poker”, chiar este inclus pe o listă de aspiranți la acest statut, Federația Internațională de Match Poker fiind acceptată în lista de observatori de către Asociația Globală a Federațiilor Sportive Internaționale (GAISF).

În România există în prezent peste 100 de jucători de poker care au câștigat peste 100.000 de dolari în carieră, dintre care momentan 7 au reușit să depășească pragul de un milion.

Cei mai buni jucători de poker din România sunt ordonați în general după câștigurile totale pe care le-au avut în carieră, în cadrul turneelor mari. Majoritatea acestora au început să practice jocuri cu poker în mediul online, ajungând ulterior jucători profesioniști. 

Dintre jucătorii români, topul 5 după totalul câștigurilor îi include pe:

  1. Alexandru Papazian

Conform Hendon, cea mai mare bază de date pentru informații despre poker, Alex Papazian este nr. 1 în topul jucătorilor români de poker, cu câștiguri de peste 3,4 milioane de dolari. Acesta a fost de asemenea primul jucător de poker din România care a câștigat o brățară WSOP, în 2017.

În 2016, la Monte Carlo, Papazian a câștigat un turneu de high roller-i, cu un buy-in de 25.000 de euro și un câștig total de aproape 1,4 milioane de dolari.

  • Florian Duță

Florian a câștigat în total aproape 2,3 milioane de dolari din jocul profesionist de poker. Cel mai valoros câștig la un turneu profesionist a fost de 429.161 de dolari.

  • Ionel Anton

Ionel Anton este un jucător experimentat care a adunat aproape 2 milioane de dolari din turnee live. Cel mai mare câștig, de 1,35 milioane de dolari, a fost obținut în 2011, în Bahamas, când s-a clasat pe locul 3 într-un turneu EPT, înaintea unor super-jucători, printre care și fostul campion mondial Chris Moneymaker.

Jucător de poker, sursa Shutterstock.com

  • Vlad Darie

Vlad are de asemenea câștiguri de aproape 2 milioane de dolari, performanțe bune la Campionatele PokerStars de la Barcelona, la turneul de la Monte Carlo și locul 1 la turneele Belgian Poker Challenge și turneul WPT de la Viena.

  • Dan Murariu

Dan a adunat peste 1,4 milioane de dolari din poker, iar cel mai mare câștig la un turneu live l-a obținut la competiția IPT de la Sanremo, în Italia, unde a câștigat  aproape 190.000 de dolari.

Mihai Niste și Marius-Alexandru Gicovanu au reușit și ei să câștige peste 1 milion de dolari din poker, fiind clasați pe locurile 6 și 7 în topul celor mai prolifici jucători români. Dany Parlafes și Toni Județ, alte două nume importante ale pokerului live românesc, sunt în afara topului 5, însă amândoi au câștigat peste 900.000 de dolari în carieră.

Un alt jucător român de succes este Mihai Manole, un jucător autodidact care a câștigat de asemenea peste 2,4 milioane de dolari din poker, atât în pokerul online cât și la mesele de poker. Mihai a câștigat locul 1 la CAPT în anul 2010, iar cel mai mare premiu din carieră este cel obținut la Barcelona în 2009, în valoare de peste 350.000 de dolari.

La nivelul anului 2020, cel mai bine cotat jucător român de poker online a fost Tudor Cristian Bartha Lazar, care joacă sub numele de tdr01 și a participat la aproape 700 de turnee online din care a strâns câștiguri de peste 1,6 milioane de dolari.

În ultimii ani, popularitatea crescută a jocului de poker a dus și la creșterea numărului de jucători profesioniști, atât în România cât și la nivel mondial. În România legislația permite derularea jocurilor de poker începând cu 1991, în baza unor licențe ce trebuie obținute de către cazinouri sau poker rooms.

Derularea jocurilor online a intrat în legalitate în 2015 și de atunci a câștigat mult în popularitate, cei mai mulți jucători preferând mediul online în detrimentul jocurilor live.

Nu se poate scrie însă despre jucători profesioniști de poker fără a-l menționa pe Daniel Negreanu, jucătorul canadian de origine română aflat pe locul 3 în topul jucătorilor cu cele mai mari câștiguri din poker, din toate timpurile.

Fie că este practicat în mediul online ori la mesele de poker live, jocul de poker este o modalitate plăcută de socializare, un exercițiu util pentru antrenarea minții și a memoriei, iar la nivel profesionist chiar o opțiune profitabilă de carieră.

Foto: Shutterstock.com

  1. […] post Cei mai buni jucători români de poker appeared first on […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.