Cele mai vechi jocuri care se mai joacă în zilele noastre

Cele mai vechi jocuri care se mai joacă în zilele noastre

Jocuri vechi de sute de ani ce încă sunt populare în prezent

Unele jocuri par să nu fie influențate deloc de trecerea timpului. Descoperă o listă de jocuri vechi de secole ce încă se joacă în 2022

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au căutat metode de divertisment pentru a-și înfrumuseța viața sau a petrece mai plăcut timpul liber. Astfel, de-a lungul timpului au fost inventate tot felul de jocuri. Fie că vorbim de jocuri cu cărți, sportive, sau pe tablă, lista opțiunilor este imensă.

Totuși, astăzi ne concentrăm pe o anumită categorie de jocuri. Cele care au fost inventate cu sute de ani în urmă, dar continuă să fie actuale și preferate de jucători din lumea întreagă. Continuă să citești pentru a descoperi care sunt titlurile care au trecut testul timpului și oferă la fel de mult divertisment în prezent.

Șahul

Deși sunt mai multe versiuni referitoare la originile șahului, majoritatea istoricilor sunt de acord că primele dovezi solide vin din jurul anului 1500. În India se juca o variantă rudimentară a șahului, numită chaturanga care s-a răspândit în toată lumea după cucerirea Persiei de arabi.

Deși regulile șahului au suferit modificări de-a lungul anilor, varianta care se joacă în prezent datează din primii ani ai secolului 19. Jucat pe o tablă pătrată divizată în 64 de pătrățele de culori alternative, șahul pune față în față doi jucători. Fiecare jucător primește câte 16 piese de culoare albă sau neagră ce sunt așezate pe primele două rânduri de pătrățele din dreptul jucătorilor.

Cu ajutorul celor 8 pioni, 2 cai, 2 nebuni, 2 ture, o regină și un rege, jucătorii fac mutări succesive pentru a avansa spre piesele adverse și a le cucerii. Mișcările fiecărei categorii de piese sunt predeterminate și se pot alege diverse strategii pentru a mări șansele de câștig. Jocul se termină atunci când unul din jucători reușește să blocheze regele adversarului cu piesele proprii (orice mutare a regelui duce la capturarea regelui). Poți juca șah atât fizic, în competiții cât și online, pe miile de platforme dedicate acestui joc.

Blackjack

Considerat ceva mai recent decât șahul, jocul modern de blackjack a fost inventat în jurul anului 1700, în Franța. După ce a devenit popular în cadrul curții regale în timpul regelui Louis XV, acesta s-a răspândit inițial în Europa și apoi pe întreg globul.

Blackjack este un joc de cărți și pune față în față mai mulți participanți ce joacă împotriva unui dealer. Fiecare jucător primește 2 cărți, afișate numai acestuia, în timp ce dealerul are tot 2 cărți dar una este cu fața în sus – vizibilă tuturor jucătorilor.

Scopul acestui joc este ca prin însumarea valorii cărților din mână să ajungi la un total de 21 sau cât mai aproape de această valoare. Iată valorile cărților în jocul de Blackjack:

  • Cărțile de la 2 la 10 au valoarea afișată pe ele;
  • Valetul, Dama și Regele valorează 10 puncte fiecare;
  • Asul poate să aibă valoarea de 1 punct sau 11 puncte, în funcție de celelalte cărți din mână.

Desigur, ca orice alt joc cu o istorie atât de lungă, blackjack evoluat inevitabil de-a lungul anilor. Chiar dacă principiile de bază ale jocului rămân aceleași, au fost adăugate noi funcții pentru a-l face mai atrăgător. Unul dintre cele mai bune exemple pentru a ilustra această evoluție este reprezentat de pariul secundar 21+3, care combină blackjackul cu jocul de poker. Mai exact, pe lângă scopul de a aduna 21 de puncte, poți încerca să obții diverse mâini de poker combinând cărțile din mână cu cartea vizibilă a dealerului.

În zilele noastre blackjackul se joacă atât acasă cât și în cazinouri (online sau fizice) și este unul dintre cele mai populare jocuri de masă. Plus că este și foarte ușor de jucat fiindcă nu ai nevoie decât de un pachet de cărți și cel puțin doi participanți.

Table

Încercarea de a stabili exact originile jocului de table nu este una facilă. Unii istorici sunt de părere că variante rudimentare ale acestui joc datează de mai bine de 5000 de ani. Totuși, varianta care se joacă și în prezent a apărut în Anglia, prin secolul 17.

La fel ca șahul, tablele se joacă pe o suprafață pătrată dar folosește 30 de piese rotunde pline denumite puluri. Fiecare jucător primește 15 puluri care sunt așezate pe 12 săgeți dispuse față în față. Prin aruncarea a două zaruri, jucătorii fac mutări succesive pentru a deplasa pulurile pe tablă cu scopul de a le elimina. Câștigă cel care reușește să scoată primul toate piese de pe suprafața de joc.

Jocul este extrem de popular în România fiind considerat chiar un fel de sport național în rândul persoanelor mai în vârstă. La fel ca toate celelalte jocuri de mai sus, tablele se pot juca atât fizic cât și online pe diverse platforme.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.