Certificatul de căsătorie al lui Napoleon cu Josephine, SCOS la licitație în cadrul unui jubileu imperial

Certificatul de căsătorie al lui Napoleon cu Josephine, SCOS la licitație în cadrul unui jubileu imperial

Cu ocazia bicentenarului morții „împărătesei francezilor ” – Josephine de Beauharnais (29 mai 1814), în 20 și 21 septembrie, va avea loc o licitație la Rueil-Malmaison (Franța), în cadrul căreia va fi scos la vânzare celebrul act de căsătorie prin care viitorul împărat Napoleon Bonaparte își unea destinul cu Josephine.

Printre alte amintiri istorice, actul de căsătorie va fi principala atracție a celui de-al doilea jubileu imperial destinat Josephinei.

Estimat între 80.000 și 100.000 de euro, el este însoțit de o scrisoare a lui Jacques-Louis David, pictorul oficial al lui Napoleon, scrie lefigaro.fr.

Istoria a consemnat o ceremonie organizată în pripă: „La 9 martie 1796, Napoleon Bonaparte, general șef al armatei interne, se căsătorea cu Marie-Josephe-Rose Detascher, văduva lui Alexandre de Beauharnais, ghilotinat în timpul Terorii. Ora 10 seara era destul de neobișnuită pentru astfel de evenimente. Bonaparte era bărbatul providențial ales de Barras, pentru a impune ordinea în Republica amenințată de monarhiile europene. Josephine era cu șase ani mai mare decât Napoleon, însă ofițerul stării stării civile l-a îmbătrânit pe soț cu un an și a întinerit mireasa cu patru”.

De-a lungul vremii, s-au păstrat multe scrisori de dragoste dintre cei doi soți, pline de pasiune și chiar erotice. Căsnicia lor a fost plină de greșeli și iertări. Din păcate, Josephine nu i-a dăruit copii, dar Napoleon s-a gândit mult înainte să o repudieze. În cele din urmă, el și-a sacrificat dragostea și a divorțat la 10 ianuarie 1810. După câteva luni, împăratul s-a recăsătorit cu Marie-Louise de Austria, dar, așa cum era stipulat în actul de despărțire, Josephine a rămas împărăteasa francezilor.

Foto: timeslive.co.za

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.