Cinci milioane de adrese şi parole Gmail, COMPROMISE. Contul tău e sigur?

Cinci milioane de adrese şi parole Gmail, COMPROMISE. Contul tău e sigur?

O arhivă care conţine aproape cinci milioane de adrese şi parole de conturi Gmail a fost postată săptămâna aceasta pe un forum online. Datele sunt vechi şi probabil au fost strânse în urmă mai multor spargeri, potrivit unei firme de securitate cibernetică.

Un utilizator cu alias-ul „tvskit” a postat arhiva pe un forum de securitate Bitcoin numit btcsec.com, anunţând că peste 60% din adrese şi parole sunt valide, scrie PC World.

„Nu putem confirma că acurateţea este de 60%, dar o mare parte din datele publicate este legitimă”, spune Peter Kruse, reprezentant al CSIS Security Group, o companie daneză de securitate care oferă informaţii privind criminalitatea cibernetică instituţiilor financiare şi poliţiei.

Cercetătorii CSIS au analizat datele şi au ajuns la concluzia că sunt vechi de până la trei ani, având în vedere şi scurgerile anterioare de informaţii.

„Credem că datele nu vin direct de la Google, ci de la mai multe surse compromise”, a precizat Kruse. Asta înseamnă că multe dintre parolele dezvăluite online nu corespund conturilor Google sau Gmail, ci sunt conturi pe alte siteuri, unde utilizatorii şi-au folosit adresa de Gmail şi numele de utilizator.

„Nu avem dovezi că sistemele noastre au fost compromise, însă când ne dăm seama că un cont a fost compromis luăm măsuri pentru a ajuta utilizatorii să-şi securizeze conturile”, a precizat un reprezentant Google.

Chiar dacă multe din informaţiile dezvăluite pe Internet nu duc la Gmail şi Google, este bine ca utilizatorii afectaţi să îşi schimbe parolele pe siteurile unde au folosit adresa de Gmail drept nume de utilizator. Siteul isleaked.com permite să verifici dacă adresa ta a fost compromisă.

Foto: isleaked.com 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.