Cine a fost Peter John Lunati și care a fost contribuţia lui la industria auto?

Cine a fost Peter John Lunati și care a fost contribuţia lui la industria auto?

Nu foarte multe persoane au auzit despre Peter John Lunati, dar în realitate numele lui este celebru în industria auto. Născut și crescut în Tennesse, Statele Unite ale Americii, Peter John Lunati este inventatorul elevatorului auto. Din adolescență el și-a dedicat întreaga viață pasiunii pentru mașini și cu excepția timpului în care și-a servit patria pe front în primul război mondial, Peter John Lunati s-a concentrat doar pe automobile.

Peter John Lunati nu a trăit decât 56 de ani, dar contribuția sa în domeniul automobilelor nu va fi uitată prea curând, mai ales că elevatoare auto ca şi cel pe care el l-a inventat cu aproape 100 de ani în urmă încă se folosesc în atelierele din Statele Unite ale Americii.

O revelație care a schimbat pentru totdeauna industria auto

Istoria automobilelor auto numără deja câteva secole, dar până în anul 1925, când Peter John Lunati a inventat primul elevator, pentru revizia și depanarea mașinilor, mecanicii trebuiau să adopte niște metode mai puțin ortodoxe, săpând gropi în podeaua atelierelor, parcând automobilele deasupra lor și depanându-le intrând la propriu în pământ, pentru a ajunge la componentele de sub caroserie.

Metoda folosită la vremea aceea, deși era destul de sigură, nu era deloc una comodă, cel puțin din punct de vedere psihic. Chiar și mecanicilor fără claustrofobie nu le surâdea ideea de a se sacrifica atât de mult în numele unei mașini și mulți dintre ei și-ar fi dorit o metodă mai puțin solicitantă. Dar nicio idee nu a dat aceleași rezultat ca cea pe care a avut-o Peter John Lunati.

Născut în anul 1890, când s-a gândit să inventeze un mecanism care să ridice automobilele de la sol într-un mod practic și simplu, Peter John Lunati avea 35 de ani deținea propriul atelier. Ideea unui utilaj atât de revoluționar i-a venit în timp ce se tundea la frizer și admira nonșalant ușurința cu care cel care îl tundea îi ridica corpul cu ajutorul scaunului special pentru frizerie, până la o înălțime potrivită tunsului.

Practic, era vorba doar de o mișcare rotativă în jurul unui ax de forma unui șurub, în legătură cu care Peter John Lunati s-a gândit cum ar fi dacă ar pune-o în aplicare și în cazul automobilelor. Iar așa cum se aștepta, ideea s-a transformat instant într-un real succes deoarece vestea primului elevator auto s-a răspândit rapid în întreaga Americă și apoi și peste hotare.

Care este diferența dintre elevatoarele auto inventate de Peter John Lunati și cele folosite în ziua de azi?

Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, elevatoare auto ca cel pe care l-a inventat Peter John Lunati se mai găsesc și în ziua de azi în atelierele și vulcanizările din America și nu numai. Dar cu timpul, tehnica a mai evoluat și în prezent există mai multe tipuri de elevatoare auto, cel puțin dacă ne luăm după modul lor de acționare sau arhitectura pe care ele o prezintă.

Unele din cele mai populare elevatoare auto din ziua de azi sunt elevatoarele auto dotate cu două coloane acționate hidraulic sau mecanic, cu o putere foarte mare de ridicare și o capacitatea de a ridica automobilele până la înălțimi la care mecanicii pot lucra stând confortabil în picioare, de o parte și de alta a mașinii, sau chiar sub ea.

Un alt tip foarte popular de elevatoare auto sunt elevatoarele auto cu o structură asemănătoare unei foarfece. Când se coboară sau se ridică, sistemul lor se  „închide” sau se „deschide” identic cu cel al unei foarfece și de aceea au căpătat acest nume.

Pentru un business în domeniul auto la început de drum, o afacere care dispune de un buget limitat, cele mai bune elevatoare auto sunt cele special create pentru vulcanizări. Ele sunt foarte ieftine, dar suficient de puternice încât să ridice fără niciun fel de dificultăți orice tip de mașini mici de la sol în vederea depanării. Astfel de elevatoare auto, cât și cele prezentate mai sus, pot fi cumpărate de la eqp.ro, un renumit distribuitor de echipamente și scule auto din România.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.