
Omul care îl înlocuiește pe Olaf Scholz la șefia guvernului german și-a construit averea în sectorul privat, înainte de a se reîntoarce în politică la vârsta de 63 de ani, și are acum misiunea dificilă de a revitaliza economia suferindă și a conduce țara într-o perioadă turbulentă, sub presiunea extremei-drepte și în contextul războiului din Ucraina și al deteriorării relațiilor cu SUA.
Friedrich Merz a fost ales marți, cu emoții, cancelar al Germaniei, o poziție la care aspiră de mult timp, după ce Uniunea sa conservatoare CDU/CSU a ieșit victorioasă la alegerile parlamentare din februarie.
Conservatorii și social-democrații au semnat un acord de coaliție, după negocieri intense care au pregătit terenul pentru un mandat care trebuie neapărat să reprezinte un succes pentru Germania.
Guvernul Merz se va confrunta cu mai multe provocări, inclusiv problema migrației și creșterea populismului de extremă dreaptă. Executivul va trebui însă să ia și decizii dificile, în special în ceea ce privește strategia economică a Germaniei.
Partenerii de coaliție CDU, CSU și SPD au o majoritate restrânsă în parlament, cu 328 din cele 630 de locuri, iar guvernarea lor se va desfășura sub presiunea extremei drepte, Alternativa pentru Germania (AfD), care a devenit principalul partid de opoziție.
Omul-cheie al următorilor ani este cancelarul Merz, care s-a reîntors în politică abia în 2018, cu mari ambiții, după ce la începutul anilor 2000, a trebuit să-și recunoască înfrângerea într-o luptă pentru putere, de ani de zile, cu Angela Merkel.
O familie de avocați
Joachim-Friedrich Martin Josef Merz s-a născut la 11 noiembrie 1955, în Brilon, oraș cu 25.000 de locuitori, din estul landului Renania de Nord-Westfalia.
Este cel mai mare dintre cei patru copii ai unei familii de avocați.
Mama sa, Paula Merz (născută Sauvigny), provenea dintr-o familie de patricieni, tatăl său, Joachim Merz, a prezidat mai multe procese naziste și a devenit ulterior judecător la tribunalul regional.
Merz a studiat dreptul la Bonn și Marburg, și-a încheiat formarea juridică la Tribunalul Regional Saarbrücken și a lucrat ca judecător stagiar în Saarbrücken.
Mai târziu a lucrat ca avocat pentru Asociația Industriei Chimice din Bonn și Frankfurt, din 1986 până în 1989.
Friedrich Merz este căsătorit cu Charlotte Merz (născută Gass), o avocată care lucrează ca directoare a Tribunalului Districtual Arnsberg, după cum scrie ziarul Stern.
Rebeliuni, apoi politică
Merz a fost și el, odată, un tânăr rebel sau în orice caz, asta a povestit.
„Am început să am probleme cu părinții mei relativ devreme; aveam părul până la umeri și mergeam prin oraș cu motocicleta”, a spus el pentru ziarul Tagesspiegel, în 2000.
„Din cauza unor diferențe de opinie ireconciliabile, în special în chestiuni disciplinare”, el a părăsit gimnaziul din Brilon.
Dar s-a dovedit de tânăr interesat de politică, așa că s-a alăturat Partidului creștin-democrat (CDU) încă din timpul școlii și ulterior a devenit președintele Tinerei Uniuni a CDU, din Brilon.
Friedrich Merz și-a făcut serviciul militar în corpul de artilerie al Forțelor Armate Germane. La Kusel a fost staționat într-un batalion de antrenament de artilerie blindată.
Din cauza unei accidentări la genunchi, el nu și-a putut finaliza pregătirea ca ofițer în rezervă și a părăsit armata germană cu gradul de subofițer, a precizat el într-un interviu acordat în 2023, Asociației Germane a Bundeswehr.
O avere semnificativă
Friedrich Merz locuiește cu soția sa într-o casă din Arnsberg, un oraș din regiunea Sauerland. Potrivit Stuttgarter Zeitung, el deține și o casă de vacanță pe malul lacului Tegernsee din Bavaria.
Site-ul Vermögenmagazin menționează că averea lui Friedrich Merz este de aproximativ 12 milioane de euro. În 2018, el a declarat pentru Bild am Sonntag că a câștigat „în jur de un milion de euro brut”, anual.
Răspunzând celor care l-au criticat când a spus că se consideră parte a „clasei de mijloc superioară”, Merz a declarat pentru Bild am Sonntag: „Pentru mine, clasa de mijloc nu este o dimensiune pur economică. Am moștenit de la părinții mei valorile care caracterizează clasa de mijloc”.
Averea se datorează, printre altele, activității sale în lumea afacerilor.
Merz a lucrat ca lobbyist de mult timp. Potrivit RTL, el a deținut o serie de funcții de consiliere și supraveghere la mai multe companii, de-a lungul carierei sale politice.
Ca membru al Bundestagului, Merz a primit un salariu lunar de 11.227,20 euro. În calitate de lider de grup parlamentar, el a primit și o indemnizație suplimentară din fondurile grupului parlamentar, după cum scria in decembrie 2024 Stuttgarter Zeitung.
Lobby-ist pentru Blackrock
Merz a fost Președintele Consiliului de Supraveghere al filialei germane a managerului de active american, Blackrock, din 2016 până în 2020.
În acest rol, a promovat relații cu clienți cheie, autorități de reglementare și factori de decizie, pe scurt a făcut lobby. În februarie 2020, a demisionat din funcția sa la Blackrock.
În septembrie 2019, Centrul pentru Responsabilitate a publicat un raport care examinează activitățile BlackRock în SUA și care arată că firma și-a extins vizibil activitățile de lobby și donațiile către politicieni de la criza financiară din 2008.
Potrivit raportului, BlackRock a încercat să fie clasificat drept „neimportant din punct de vedere sistemic” de către autoritățile americane, pentru a evita un control atent din partea actorilor statali.
Foto: Friedrich Merz
Lasă un comentariu