Cine este Stefan Hell, câştigătorul Nobelului? Cum îşi aminteşte de el unul dintre profesorii săi

Cine este Stefan Hell, câştigătorul Nobelului? Cum îşi aminteşte de el unul dintre profesorii săi

Ecourile câştigării premiului Nobel de către Stefan Hell nu s-au stins încă la Arad, judeţ în care acesta s-a născut, şi-a petrecut copilăria şi a urmat primii ani de şcoală (la Sântana).

Astfel, prefectul Cosmin Pribac a transmis un mesaj de felicitare faţă de performanţa lui Stefan Hell, câştigător al premiului Nobel pentru chimie.

„Premiul Nobel reprezintă cea mai înaltă distincţie internaţională pe care un om o poate primi drept recunoaştere pentru contribuţia sa la progresul civilizaţiei. Domnul Stefan Hell, câştigător al premiului Nobel pentru chimie, merită felicitările tuturor semenilor săi iar pe noi, arădenii, ne bucură în mod deosebit faptul că domnul Hell este originar din oraşul Sântana. Chiar dacă a părăsit România în anul 1978, sunt convins că o parte din formarea sa intelectuală se datorează şi distinselor cadre didactice pe care le-a avut la şcoala «Sfânta Ana» din Sântana, acestea meritând deopotrivă felicitările şi mulţumirile noastre. În numele Instituţiei Prefectului – judeţul Arad, exprim gratitudinea noastră faţă de realizările profesionale ale domnului Stefan Hell, realizări ce l-au aşezat în galeria selectă a cercetătorilor care au reuşit să transforme activitatea lor ştiinţifică în eveniment istoric”, a afirmat prefectul Cosmin Pribac.

Stefan W. Hell s-a născut pe 23 decembrie 1962 în Arad. Şi-a petrecut copilăria în comuna Sântana, unde a urmat şcoala generală, între anii 1969 şi 1977.

Fostul său profesor de limba română, Nicolae Bupte, îşi aminteşte de Stefan Hell ca de un copil foarte serios, care manifesta un mai mare interes pentru ştiinţele exacte încă din timpul şcolii generale, fiind susţinut şi de către părinţi.

„L-am pregătit pe Stefan Hell la limba română, pentru admiterea la liceu. Din câte îmi amintesc, a dat admitere la Liceul german «Nikolaus Lenau» din Timişoara, după care am auzit în Sântana că familia Hell a emigrat în Germania. Acum, că am aflat că a obţinut Premiul Nobel pentru Chimie, pot spune că sunt mândru de faptul că l-am avut elev”, a adăugat profesorul pensionar Nicolae Bupte.

În anul 1977 a dat admitere la Liceul german „Nikolaus Lenau”, reuşind fără probleme. După numai un an, în anul 1978, a plecat în Germania, familia stabilindu-se în oraşul Ludwigshafen.

După studiile universitare şi doctorale de fizică urmate între anii 1981 – 1987, în cadrul Universităţii din Heidelberg, Germania, studii absolvite „summa cum laudae”, Stefan W.Hell a început să lucreze în anul 1991, ca cercetător postdoctoral în cadrul Laboratorului European de Biologie Moleculară (EMBL).

Între anii 1993 şi 1996 a lucrat ca cercetător principal în Grupul de Microscopie Laser, din cadrul Universităţii din Turku, Finlanda, pentru ca în 1994 să fie cercetător vizitator (visiting researcher) în cadrul Departamentului de Ştiinţe Inginereşti, al Universităţii din Oxford, Marea Britanie.

În anul 1996 a obţinut abilitarea în fizică, pentru ca ulterior să fie conducător de grup de cercetare, în cadrul Institutului de Chimie Biofizică „Max Planck” din Gottingen.

Din anul 2002 şi până în prezent este director al aceluiaşi institut, în Departamentul de Nanobiofotonică, şef al Diviziei de Nanoscopie Optică, fiind de asemenea profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universităţii Heidelberg şi profesor onorific la Facultatea de Fizică a Universităţii Gottingen.

În urma cercetărilor efectuate, profesorul Stefan W. Hell a publicat reviste de specialitate de prestigiu, peste 200 de lucrări ştiinţifice, oricare dintre aceste lucrări putând fi considerată ca referinţă în domeniu. De asemenea, în semn de recunoaştere a prodigioasei sale activităţi ştiinţifice, profesorul Stefan Hell a primit numeroase distincţii, între care şi pe cea de Doctor Honoris Causa a Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad.

Foto:  laborwelt.de

  1. congrats mister HELL! 🙂

    Raspunde
  2. STEPHAN HELL CUM ESTE CORECT SCRIS ESTE UN OM DE NATIONALITATEA ,,GERMANA,, FOST ,,CETATEAN ,,ROMAN CARE IN 1978 S A MUTAT ACASA ,APROPO ,,NU NE VINDEM TARA ,SAU AFARA UNGURII DIN TARA ,, DAR DE MANDRIT TOT CU EI NE MANDRIM !!!!!!!!!!!!!!!!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.