Asociația Citizenit din Arad a câștigat un premiu în cadrul Galei Premiilor AFCN care au avut loc lunis seara la București.
În cadrul Galei Premiilor AFCN, desfășurate luni seara la București, Asociația Citizenit din Arad a fost distinsă cu premiul pentru „Activare comunitară în spațiul public” pentru proiectul Particles, ediția a 5-a, care a avut loc între 2 – 4 iunie 2023 în Parcul Micălaca.
Citizenit este prezentă în Arad din 2013, activând în sectorul cultural de mai bine de 10 ani. Este formată dintr-un grup de arădeni, care s-au reîntors de la studiile din străinătate și care își doreau o schimbare pozitivă în orașul lor natal, pornind de la artă contemporană și evenimente culturale. Din echipa curentă a asociației fac parte Oana Tarce, Rareș Hanțiu, Ildiko Biro, Teo Cociuba, Rudolf Veres, Cătălin Alb, Denisa Ciungu și Ioana Popa.
Începând din 2019, o parte din membrii Citizenit s-au relocat în alte orașe, printre care Timișoara, Cluj-Napoca și București – unde sunt implicați în alte organizații culturale –, însă mențin o legătură strânsă cu Aradul și conlucrează, chiar și de la distanță, pentru a realiza proiectele Citizenit în Arad. În acest scop se reîntâlnesc și pun mână cu mână pentru a duce la bun sfârșit evenimentele și proiectele Citizenit și pentru a continua misiunea asociației. Cu atât mai mult recunoașterea acordată prin premiul AFCN reprezintă un semn că lucrurile pot merge în direcția potrivită, când în spatele unei organizații se află o echipă determinată și perseverentă, cu o misiune bine stabilită.
De-a lungul celor peste 10 ani de activitate, prin Asociația Citizenit membrii echipei au derulat diverse activități culturale, educative și civice, printre care proiecte de impact precum Reset Teba (2015-2016) – prima inițiativă locală de transformare prin cultură a unui spațiu părăsit într-un loc de întâlnire pentru comunitate, Atelier de Film (inițiat în 2015) – crearea unui cadru pentru regizorii de film arădeni de a-și realiza proiectele cinematografice, Cinema Arta Arad – revitalizarea cinematografului și reintroducerea acestuia în circuitul distribuției de film printr-un program săptămânal curatoriat de filme, discuții și evenimente speciale (2017-2019).
Printre aceste inițiative, probabil cel mai rezilient și important proiect este Particles (inițiat în 2015) – un festival de artă contemporană și muzică care are loc în diverse locuri din Arad și care oferă publicului posibilitatea de a participa la un mix eclectic de evenimente: muzică, film, dans, teatru, artă urbană, fotografie, artă contemporană, discuții și ateliere. O parte importantă a festivalului o reprezintă transformarea temporară a spațiilor în care are loc prin intervenții culturale și artistice pentru a crea un nou loc de întâlnire pentru comunitate. Particles reprezintă totodată o inițiativă a Asociației Citizenit de punere în valoare a patrimoniului local, istoric, arhitectural și natural.
Festivalul Particles revine anul acesta cu cea de-a 6-a ediție tot pe Malul Mureșului, în Parcul Micălaca, între 14 și 16 iunie. Ca în fiecare an, evenimentul le va propune arădenilor concerte live și o serie de activități și ateliere creative care vor fi dezvăluite în perioada următoare. Pentru mai multe informații, puteți accesa și urmări paginile de Facebook și Instagram ale festivalului.
Lasă un comentariu