Claudia Boghicevici: „Principala problemă în domeniul muncii rămâne nevoia de locuri de muncă”

Claudia Boghicevici: „Principala problemă în domeniul muncii rămâne nevoia de locuri de muncă”

Grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților a organizat, zilele trecute, o dezbatere pe marginea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Codului muncii, informează deputatul Claudia Boghicevici.

Dezbaterea a avut ca obiectiv prezentarea şi discutarea propunerilor incluse în proiectul de lege şi atragerea unui consens larg asupra oportunităţii şi eficacităţii acestora în raport cu nevoile acute ale pieţei muncii din România.

Dezbaterea a reunit reprezentanți ai mediului politic, ai Camerelor de comerţ din România şi ai mediului de afaceri.

„Am iniţiat această dezbatere deoarece ne dorim în primul rând ca orice decizie asupra proiectului de lege pus în discuţie să aibă la bază o largă consultare publică. Având în vedere că este vorba de un amplu proiect de modificare a Codului Muncii, vom chema la masa discuţiilor toate părţile implicate. Am început astăzi cu reprezentanţii patronatelor. Codul Muncii din 2011 a generat progrese incontestabile pentru piața muncii în România. Raportul de evaluare al FMI din septembrie 2013 susţine că noul Cod al Muncii a îmbunătăţit în mod semnificativ funcţionarea pieţei muncii, iar contractele pe durată determinată au contribuit la creşterea gradului de ocupare, acestea crescând de la 6% din totalul contractelor active la finele lunii iunie 2011, la 9% la finele lunii iunie 2013. O mare parte din reprezentanţii mediului privat din România au susţinut că acest proiect poate pune o frână serioasă dinamizării pieţei muncii de după 2011”, a declarat Claudia Boghicevici.

„În România avem o rată de ocupare de 64%, sub media europeană. Prin urmare, principala problemă în domeniul muncii rămâne nevoia de locuri de muncă. Iar pentru ca aceasta să fie depăşită, piaţa muncii are nevoie în continuare de un cadru legislativ care să îi garanteze flexibilitate şi un echilibru între drepturile angajaţilor şi opţiunile angajatorilor. Reglementarea telemuncii este una din propunerile de perspectivă în acest sens. Una din cele mai criticate măsuri de către cei prezenţi a fost reintroducerea contractului colectiv de muncă şi stabilirea obiectivelor de performanţă prin negociere colectivă. De asemenea, prevederile din propunerea legislativă care vizează contractele de muncă pe perioadă determinată, recuperarea doar în instanţă a prejudiciului cauzat de salariat, interzicerea utilizării neîndeplinirii obiectivelor de performanţă ca şi criteriu pentru concediere, precum şi birocratizarea posibilităţii de modificare a CIM pot genera în opinia patronatelor efecte negative pe piaţa muncii. În ceea ce priveşte reglementările referitoare la salarizare, munca la domiciliu/telemunca, concediul de odihnă, PNL consideră că acestea sunt propuneri de perspectivă şi pot reprezenta baza unei negocieri tripartite cu implicarea sindicatelor şi a patronatelor”, a mai adăugat deputatul Claudia Boghicevici

  1. iarasi ai scos porumbelul! Pai degeaba umbli la codul muncii daca nu faci relaxare fiscala.
    Pe intelesul mataluta, care cu siguranta nu ai habar din cauya ca ai lucrat toata viata la stat cu contract de munca:
    ca sa dai unui angajat 1000 lei in mana (net) angajatorul mai are de platit inca 900 costuri salariale anagajat si angajator.
    adica daca vrei sa-i cresti angajatului salarul cu 200 lei trebuie sa scazi din venituri 400 lei fiindca 200 ti-i ia statul cu titlu de impozite si taxe.
    mai nasol este ca pentru jecmanirea cu 1/2 a muncii omului acesta primeste de la stat niste servicii publice de tot rahatul: sanatate de rahat, scoala de rahat, politie de rahat, justitie de rahat, armata de rahat si o gramada mare de politruci de rahat (de fapt o gramada mare de rahat).
    si nu, nu poti da vina pe Ponta ca si voi, exact la fel ca el, ati bagat cat ati fost la guvernare in modul cel mai brutal, nesimtit si abuziv mana in buzunarul oamenilor.
    pe langa acest sistem fiscal medieval se mai adauga alte probleme specifice evului mediu: turme mari si fraparete de vatafi, perceptori de taxe si impozite, spagari in numele statului, inclusiv jeguri care vin de la inspectia muncii, directia muncii, protectia muncii, medicina muncii nu numai de la ANAF, finante, garda financiara, protectia consumatorului, PSI, mediu, inspectia sanitar-veterinara etc.
    madam, sa stii ca nu reprezinti pe nimeni! A, ba da, reprezinti interesele partidului, adica ale sefilor de partid sensibili la spagile si avantajele firmelor de casa care paraziteaza resursele publice, interesele globale satisfacute moca doar de dragul linsului in cur.
    jeg si mizerie cat incape! O natie intreaga vanduta de clasa politica pe margele de sticla si o sticla de whisky. Aveti exact comportamentul si nivelul sefilor de trib din sec XVIII din America de Nord.
    madam daca vrei dezbateri eu iti propun dezbateri adevarate cu oameni anonimi, eventual pe acest site si nu dezbateri machiate cu firme de casa cu sindicate corupte sustinute si sustinatoare politic, cu patronate compuse exclusiv din cateva firme globale sau de casa.
    ar fi suficient sa intervii la comentariile pe care le primesti, comentarii ale celor pe care cica ii reprezinti.
    si marea tragedie este ca suntem captivi unui sistem electoral corupt, noi ca sa putem scapa de jegurile din PNL trebuie musai sa votam jegurile din PSD…. de rahat alegere!

    Raspunde
  2. Doamna deputat Boghicevici are perfecta dreptate avem nevoie de un Cod al Muncii care sa apere drepturile angajatilor dar si sa tina cont de nevoile angajatorului. Este bine ca se fac consultari pe aceasta tema deoarece nu se pot face modificari la o lege atat de importanta fara a exista un consens. intre partile implicate.

    Raspunde
    • serus vine de la servus din lat. servitor, ca vad ca te ocupi cu servitul?
      nenea, poate pricepi si tu, nu este nimic adevarat, totul este o manevra de imagine si poate si mai grav o modalitate de a justifica ulterior unele masuri abuzive, nu de alta dar dezbaterea nu a implicat decat niste indivizi selectati dupa criterii care ne cam scapa.

      Raspunde
  3. Piața muncii din România este intr-o continuă dezvoltare iar Codul Muncii trebuie adaptat noilor cerințe. Fară un Cod al Muncii modern nu putem să atragem noi investitori străini în Romania . Felicitari doamnei deputat pentru ințiativă.

    Raspunde
  4. Din pacate nu stim sa apreciem initiativele bune, vedem doar manevre de imagine, facem tot felul de scenarii si nu suntem constienti ca Romania are nevoie de legi bune pentru a se putea dezvolta economic. Mediul de afaceri chiar are nevoie de un nou Cod al Muncii si e bine ca cineva s-a gandit sa puna la aceeasi masa toate partile.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.