Clopotele din Grădişte POT FI DATE ŞI MAI TARE! Ce spune părintele Viorel Roja

Clopotele din Grădişte POT FI DATE ŞI MAI TARE! Ce spune părintele Viorel Roja

După ce un arădean din cartierul Grădişte a demarat o campanie de strângere de semnături pentru a-l determina pe părintele Viorel Roja să reducă volumul clopotelor de la biserică, pe site-ul NewsAr.ro a început o adevărată dezbatere între cititori.

Din zecile de comentarii care au fost postate la finalul articolului, reiese că părerile sunt împărţite, unii fiind de partea iniţiatorului demersului de strângere a semnăturilor iar alţii de partea preotului paroh. Acesta din urmă a declarat pentru NewsAr.ro că volumul clopotelor se încadrează în normele europene, ele putând fi date chiar şi mai tare decât sunt acum.

Potrivit lui Viorel Roja, clopotele poartă marca fabricantului Grassmayr, din Innsbruck, un brand în materie cu o vechime de 400 de ani. Părintele a declarat că asemenea clopote sunt montate în întreg spaţiul european.

În ceea ce priveşte clopotele de la biserica din Grădişte, preotul a precizat că, potrivit normelor europene, se admite un volum de 85 de decibeli. „Volumul poate fi suplimentat cu 20 de decibeli, atunci când clopotele bat în sacrament, la slujbă”, a spus preotul, „deoarece biserica se află în arealul gării, în apropierea Coridorului IV Pan – European (n.r. – calea ferată Curtici – Simeria)”.

Părintele Viorel Roja a declarat că din momentul în care se vor finaliza lucrările la biserică, clopotele nu vor mai fi trase sâmbăta şi duminica decât în timpul slujbelor, pentru ca oamenii să aibă parte de linişte. În restul zilelor vor bate ca şi până acum, câte trei minute de trei ori pe zi, la orele 8, 12 şi 18.

  1. „..din momentul în care se vor finaliza lucrările la biserică, clopotele nu vor mai fi trase sâmbăta şi duminica decât în timpul slujbelor, pentru ca oamenii să aibă parte de linişte.”

    Tot am realizat ceva dacă se intampla asta! 🙂
    In plus, recunoaște tacit că-s galagioase.

    Raspunde
  2. ce aveti domnule cu biserica, de ce sa nu se traga clopotele? sunteti musulman?

    Raspunde
  3. De ce trebuie sa bata de trei ori pe zi 3 min? Nu inteleg? Chiar nu se gandeste nimeni ca poate unii mai au copii mici pana in 2 ani care dorm mai mult de ora 8 de ex? Sau care la ora 12 dorm iar? Chiar e asa de greu sa dai clopotele mai incet daca tot exista posibilitatea asta? Nu stau in zona aia, dar urmeaza sa am o biserica langa casa in curand si ma gandesc cu groaza la scandalul ce va fi in fiecare dimineata cu clopotele lor! Cine vrea sa mearga la biserica, merge si fara sa auda chemarea clopotelor!

    Raspunde
    • Multumesc. Se pare că totuși logica și bunul simț nu au dispărut cu totul din orașul ăsta uitat de Dumnezeu.

      Ca să vă faceți o idee de cât e de tare 80dbA, după ce se opresc am tinitus (țiuit) vreo 30 secunde daca sunt în curte (aprox 200m față de sursă).

      Raspunde
    • Ce deșteaptă ești! Te pomenești ca toti copiii de pana acum, din tara asta, nu au putut dormi din cauza clopotelor, noroc ca te-ai trezit tu și încă un obosit mental sa susțineți asemenea aberații. Sunteti penibili…!!! Cat despre groaza pe care o ai, se numește anxietate și se tratează la psihiatru.

      Raspunde
      • Mă da ce haini și anonimi vă face ortodoxia și iubirea de clopot!

        Semnează-te cu un nume să „ne” râdem, Grădiștean-psihiatru mic și urât la suflet ce ești. 🙂

        Raspunde
        • De ceva vreme stau si rad de ideile tale, domnule Razvan Anghel ?. Nu comenteaza cetatenii din capitalele mari ape Europei si comentati voi dintr-un orasel numit Arad. Sa stii ca si eu am fost deranjata de zgomotul protestatarilor si nu am facut nici o petitie. Nu numai Biserica Ortodoxa are clopote , mai sunt si alte Biserici care au. Am fost in Elvetia unde sunt o gramada de biserici enorme care au copote, tin sa specific ca acolo bat clopotele in fiecare ora, nu de trei ori pe zi , si acolo nu am auzit pe cineva sa comenteze, ba chiar mergeau oamenii special numai sa auda clopotele .

          Raspunde
        • Iti garantez ca e de 1000 de ori mai frumos ca tine ????? pup draga.

          Raspunde
        • Cine vă dă acest drept sa judecaţi oamenii,domnule Răzvan?
          Cred că Dumnezeu nu doreşte sa nu fim in unitate unii cu ceilalti.Nu vreau sa va condamn de ce faceti aceste demersuri,dar ce poate fi mai frumos decat bataia unui clopot…
          Lăsaţi judecata Celui care cunoaşte inimile…
          Dacă cineva e rău in diverse comentarii,fiţi dumneavoastră bun.

          Raspunde
  4. sa nu le mai traga deloc. nu suntem in razboi, nu navalesc turcii

    Raspunde
  5. Vai de capul vostru

    Raspunde
  6. Biserica noua de la gradiste nu este inca in folosunta deci clopotele bat mai mult ca scula de marketing sa anunte oamenii ‘suntem aicea, marcați banu saracilor’

    Clopotele nici macar nu alunga dracii cum se spune in batrini, ca Tipei si Ciupe stau in zona si nau plecat.

    Raspunde
    • cel mai tare comentariu de pana acum! :)))))))))))))))))))))))) asa e dracii nu au plecat. Si fam. Pistru sta in Gradiste. nici ei nu au plecat!

      Raspunde
    • Da ce ai patit Lucifer?stai rau cu nervii? care tii intinde la maxim? ha,ha,ha,mama da ce prost mai esti,,,Vezi ca Doamne,Doamne nu are nu are concediu si nici ore libere si te-ar putea ejecta

      Raspunde
  7. nici eu nu mai vreau clopote. m-am saturat!! nu mai suntem in sec XII

    Raspunde
  8. In zona Vlaicu mai pecis Lebada Bl X41 la Biserica Catolica bat clopotele in ficare zi de trei ori. Luni seara pe la ora 19:40 au batut copotele vreo 3 min apoi un clopot inca trei min . Culmea oamenii din jur care stau in proporție de 80 la suta la blocuri nu comenteaza . Apropo un bloc X41 este la chiar la 5 m de biserica. Nu stiu sa fi spus cineva nu mai vreau clopote m am saturat. Dumnezeu nu a uitat Aradul dovada ca inca mai existam.

    Raspunde
  9. Sunt deja scârbita de comentariile acestui domn Anghel… locuim aici în gradiste de când ne știm…avem clopote la 2 biserici pe principala…înconjurate de blocuri și case … și nu au fost discuții….cred ca aveți o problema cu biserica în sine! Și legat de comentariul de mai sus..unde ați spus ca ortodoxia ne face haine…permiteți sa spun ca faceți parte din cea mai joasa spita în ceea ce privește religia și credința! Probabil nu sunteți ortodox..și nici creștin…iar sunetul clopotelor deranjează ceata de încornorati ce sta în dumneavoastră! Rămân la recomandarea anterioara… vizita la doctor ar fi cea mai buna idee!!!

    Raspunde
    • Să vedeți ce scârbită o să fiți când câștigăm în instanță! 🙂

      Raspunde
    • Chiar exagerati in privita mea, să știți. Nu am nimic împotriva bisericii sau a ortodoxiei, însă vreau niște clopote calde, plăcute, ca în Elveția sau Germania.

      Niciunde nu am auzit clopote care să te zgârie pe urechi in halul ăsta.

      Raspunde
      • Probabil vrei și biserici goale, ca în Elveția și Germania, sa intri ca la muzeu. Cat despre nume, nu e cazul sa facem prezentările…., provoci doar repulsie.

        Raspunde
        • „Încercaţi să număraţi de-a lungul unei zile toate întâlnirile cu oameni care înjură, îmbrâncesc sau se uită îngrozitor de urât. Faptul că unii mai şi scuipă din tot sufletul lor de ortodocşi e deja un amănunt rozaliu şi nevinovat pe lângă valurile de ură faţă de aproape pe care le emană continuu cei din jurul nostru.”

          http://exarhu.ro/20-de-milioane-de-oameni-furiosi/

          Raspunde
  10. Da muta-te acolo mai gascane ! cine te opreste !

    Raspunde
  11. un sfat catre dl Razvan: nu te pune cu fanaticii religiosi ca sunt in stare sa-ti dea foc la casa si sa te arda pe rug ca esti eretic. inchizitia nu a murit. e doar in adormire. speram cu nu va reincepe din Gradiste

    Raspunde
  12. Da, am observat că sunt cam agresivi.

    Raspunde
  13. Sunt „ortodocşi” doar cu numele… in rest doar URA exista in ei…

    Raspunde
  14. „România are nevoie să iasă din zona evului mediu cu internet. Nu ajung infrastructura, parteneriatul politic cu Occidentul și granițele deschise. Pe toate le găsim și în Arabia Saudită.

    Pentru a rezista e nevoie de o expresie politică a libertății. O construcție care să se opună ferm și inteligent unei constituții a clerului care luptă cu toate armele pentru ocuparea spațiului politic și pentru distribuția rentelor.” Teodor Tiţă

    Raspunde
  15. Celor care se simt lezați de vreun comentariu postat de mine, va cer iertare. Doamne ajuta!

    Raspunde
    • Cred ca ar trebui sa bata clopotele la o intensitate care sa permita sa fie auzite in surdina de la cel mai indepartat punct al parohiei. Apreciez cam 50 decibel. Nu e bine nici sa fie prea intens, nici sa interfereze cu cele de la celelate biserici. Cele de la Catedrala din Podgoria sunt OK.

      Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.