Cod portocaliu și cod galben de inundații și viituri pe Crișul Alb și Crișul Negru

Cod portocaliu și cod galben de inundații și viituri pe Crișul Alb și Crișul Negru

Două atenționări hidrologice, una de cod portocaliu și una de cod galben, au fost emise luni dimineața pentru bazinele hidrografice Crișul Alb și Crișul Negru.

Pentru codul portocaliu intervalul de valabilitate este 27 februarie. ora 8 – 27 februarie, ora 12 iar pentru codul galben intervalul de valabilitate este 27 februarie, ora 12 – 28 februarie, ora 24.

Fenomene hidrologice vizate sunt scurgerile importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici.

Având în vedere avertizările primite, s-a dispus activarea Grupei Operative din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad și înștiințarea autorităților publice locale.

De asemenea, pentru gestionarea eficientă a potențialelor intervenții generate de codul portocaliu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad a dispus prealertarea fiecărei subunități de intervenție, ridicarea nivelului de operaționalizare și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor hidrologice primite.

ISU Arad face următoarele recomandări:

curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

nu aruncați la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;

urmăriți cu atenție evoluția situației hidrometeorologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;

ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea fenomenelor hidrometeorologice;

în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, NU traversați râurile prin apă și NU vă apropiați de malurile acestora.

construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundație.

Informaţii despre modul de comportare în cazul produceri unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https:// fipregatit.ro și aplicaţia de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.