Colesterolul „rău” ne lasă FĂRĂ URMAȘI!

Colesterolul „rău” ne lasă FĂRĂ URMAȘI!

Colesterolul „rău” este un factor de risc nu numai pentru inimă, ci şi pentru fertilitate. Specialiştii americani din domeniul sănătăţii au constatat că nivelul crescut al colesterolului „rău” poate diminua până la zero şansele unui cuplu de a avea copii.

Oamenii de știință îi sfătuiesc pe toţi cei care vor să aibă urmași să îşi testeze şi nivelul colesterolului. La această recomandare s-a ajuns după ce rezultatele unui studiu realizat au arătat că femeile cu un nivel crescut al colesterolului „rău” pot rămâne mai greu însărcinate în comparaţie cu cele ale căror valori ale grăsimilor din sânge sunt normale.

La cercetare au luat parte 401 de cupluri care încercau să aibă un copil. Niciunul dintre parteneri nu avea probleme de fertilitate, iar vârsta femeilor era cuprinsă între 18 şi 44 de ani. De-a lungul unui an, 347 de femei au rămas însărcinate, iar 54 nu. Testele de sânge efectuate la începutul cercetării au arătat o legătură clară între colesterol şi fertilitate.

„Datele noastre arată ca un nivel crescut al colesterolului „rău” reduce şansele de obţinere a unei sarcini”, a precizat dr. Enrique Schisterman de la departamentul de sănătate din cadrul Guvernului american.

Nu este destul de clar prin ce mecanism colesterolul afectează fertilitatea, însă se crede că această substanţă este cheia sintezei hormonilor sexuali precum estrogenul şi testosteronul.

Foto: naco.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.