Zeci de arădeni se plâng de faptul că Primăria Arad, prin Comisia locală de fond funciar, amână de ani de zile demersurile de împroprietărire. Mai mult, lucrurile stagnează nejustificat şi la comisia judeţeană de fond funciar, cât şi la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad. Toate acestea, în ciuda faptului că păgubiții au decizii judecătoreşti irevocabile pentru punere în posesie. Mai mulți dintre nemulțumiți au hotărât să îl dea în judecată pe primarul Aradului, Gheorghe Falcă, imputându-i 1000 de lei pentru fiecare zi de întârziere, fiecare.
Cazul cel mai disperat este al lui Andrei Labas şi Elisabeta Nagy, două persoane cărora trebuiau să li se retrocedeze nu mai puţin de 10 parcele de teren, cu o suprafaţă totală de 21,3 hectare de teren agricol, la marginea muncipiului Arad. Indiferenţa autorităţilor i-a adus în pragul disperării pe cei doi. Aceştia au câştigat dreptul asupra terenurilor cuvenite încă din anul 2006, printr-o decizie irevocabilă a Tribunalului Arad, cu titlu executoriu. Primăria Arad a făcut punerea în posesie, dar ulterior s-a răzgândit. Situaţia trenează de mai bine de nouă ani, timp în care Prefectura Arad nu a emis titlurile de proprietate. Vina este pasată de la o instituţie la alta, însă sentinţa judecătorească nu este pusă în aplicare. Total ilegal. Nerespectarea sentinţei tribunalului înseamnă o amendă civilă de 50 de lei pe zi. Până acum s-au adunat penalităţi de aproximativ 160 de mii de lei. Bani pe care statul român îi pierde şi nu se ştie care dintre instituţii va trebui să-i plătească.
În ianuarie 2015, Judecătoria Arad a obligat Comisia locală de fond funciar Arad la plata a 54800 de lei, amendă civilă. Cu toate acestea, Comisia nu s-a sinchisit să pună în aplicare decizia irevocabilă cu titlu executoriu a Tribunalului Arad, cei doi cetățeni nefiind nici în prezent în posesia și proprietatea terenurilor ce le-au fost legal atribuite.
Acum, Labas și Nagy au deschis o nouă acțiune la Judecătoria Arad, împotriva primarului Gheorghe Falcă, pentru punerea imediată în posesie cât și sancțiunea de plată a unor penalități de 1000 de lei pentru fiecare zi de întârziere până la executarea acestei obligații.
În anul 2014, Autoritatea Națională pentru Restituirea Propretăților a încercat să dezamorseze „bomba retrocedărilor” de la Arad și a declanșat controale tematice. Toate acestea nu l-au impresionat însă pe edilul Gheorghe Falcă, care ignoră în continuare deciziile instanțelor, după bunul său plac, ca un stăpân pe moșie. ANRP a declanşat o serie de controale vizavi de întârzieri de ani de zile în retrocedarea unor terenuri din judeţul Arad. În octombrie 2014, câteva sute de arădeni au participat la dezbaterea organizată de Prefectură, la care a fost prezent preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu. Arădenii au avut o serie de nelămuriri și i-au solicitat acestuia informații în diferite cazuri legate de probleme în ceea ce priveşte legile retrocedărilor. Guvernul de atunci a aprobat sumele, pe anul 2015, pentru despăgubiri. Anunţul a fost făcut, atunci, la Arad, de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu. Acesta a mai precizat că după 16 noiembrie 2014 va fi adoptată şi legea pentru acordarea sumelor prevăzute pentru fiecare caz.
A trecut un an de atunci, însă primarul Falcă nu dă niciun semn că ar dori să respecte legea și să pună oamenii în posesie. Dacă în 2014, doar prefectul de Arad și Ștefan Cepan, reprezentant la ADS Arad, au dat câte o explicație confuză, zilele trecute când am încercat să obținem un punct de vedere din partea autorităților arădene ne-am lovit de un refuz unanim, mascat sub diverse scuze, de a face vreo declarație vizavi de stadiul retrocedărilor.
Rămân comentariile făcute anul trecut, care, în ciuda ambiguității, explică dezinteresul total al primarului Falcă. Cosmin Pribac, prefectul judeţului Arad, declara, în 2014, că „e o problemă veche, despre care avem sesizări şi reclamaţii. Reprezentatul ADS ştie cel mai bine despre ce e vorba. Terenul nu a fost predat către comisia locală a Primăriei Arad de către Agenţia Domeniilor Statului. Nu există nici un protocol de predare-primire asupra suprafeţei de teren. ADS trebuie să facă un proces verbal şi atunci cadastrul eliberează titlul”.
Interesant este însă faptul că Primăria Arad a emis o hotărâre şi un process verbal de punere în posesie pentru suprafeţele respective, încă din octombrie 2010. Reprezentantul ADS Arad Ştefan Cepan sfidează hotărârea justiţiei şi refuză să pună în practică procedurile de retrocedare, aruncând responabilitatea pe celelalte instituţii abilitate. „Nu ADS, ci Comisia locală de fond funciar face documentaţia… Acolo există şi clădiri, adică investiţii, şi mă mir că primăria nu a făcut recurs. Pentru treaba asta, în 2008, am fost chemat la DNA, că de ce nu se dă terenul… La câte puneri în posesie a făcut primăria din 2006 până azi, putea să facă şi punerea asta. Au fost multe tergiversări, acum primăria urmează să ia decizia. Şi să facă o documentaţie clară, pe care să o înainteze la ADS şi la Comisia judeţeană de fond funciar… Decizia o ia preşedintele ADS Bucureşti. Nu pot să-i spun la primar să îmi facă documentaţia. Din 2006, suprafaţa asta putea fi rezolvată. Doamna Clepe, de la OCPI Arad, aşteaptă şi ea documentaţia, pe care nu o face primăria.”
În această situaţie, păgubiţii dau în judecată Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad, Agenţia Domeniilor Statului şi Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad. Aceştia solicit instanţei să fixeze la 54.800 de lei suma datorată de către pârâte Statului Român cu titlu de amendă civilă, pentru nepunerea în aplicare a sentinţei judecătoreşti din 2006. Oamenii aduc mai multe acuze, dovedite cu probe, împotriva instituţiilor locale şi naţionale care le ignoră dreptul fundamental la recuperarea proprietăţii şi se îndreaptă şi împotriva fostului director al OCPI Arad, Tatiana Clepe, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
Petru Zoltan – Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie
Lasă un comentariu