Complexul Muzeal Arad: Exponatul lunii martie este vasul de ceramică din Colecția de Etnografie

Complexul Muzeal Arad: Exponatul lunii martie este vasul de ceramică din Colecția de Etnografie

Exponatul lunii martie la Complexul Muzeal Arad este un vas de mari dimensiuni, folosit pentru gătit, cu prilejul botezului, nunții sau înmormântării, de întreaga comunitate din lumea satului.

Vasul, produs în centrul de olari de la Birchiș (județul Arad), face parte din Colecția de Etnografie a Complexului Muzeal Arad și este expus în luna martie la Muzeul de Istorie din Palatul Cultural, etaj II (intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 9 şi 17.

„Centrul de ceramică din Birchiş, de pe Valea Mureșului, şi-a încheiat activitatea în urmă cu aproximativ 60 de ani. Aici se produceau şi oale de capacitate mare folosite de comunităţile locale la diferite evenimente cum ar fi botezul, nunta sau înmormântarea. Pentru ca un vas de asemenea mărime să poată fi ridicat pe roată era nevoie de doi olari. Vasul a fost prevăzut cu două torţi pentru o mai bună manevrabilitate. Ornamentarea este simplă constând din două brâuri alveolare. O rezistenţă sporită o dă vasului aplicarea unei plase de sârmă.Existau în trecut meşteri “drotari” ambulanţi specializaţi în confecţionarea unor astfel de plase de sârmă. Mâncarea făcută în acest tip de oală necesita timp (fierbere chiar şi 24 de ore), dar era foarte gustoasă”, precizează dr. Gabriel Hălmăgean, etnograf în cadrul Complexului Muzeal Arad.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.