Complexul Muzeal Arad, membru al Consiliului Internațional al Muzeelor

Complexul Muzeal Arad, membru al Consiliului Internațional al Muzeelor

Complexul Muzeal Arad este membru al Consiliului Internațional al Muzeelor. Comitetul Național Român ICOM.

În urma demersurilor echipei manageriale a Complexului Muzeal Arad, muzeul arădean a devenit membru al Consiliului Internațional al Muzeelor. Comitetul Național Român ICOM.

Consiliul Internațional al Muzeelor. Comitetul Național Român ICOM reunește alături de Complexul Muzeal Arad alți 24 membrii instituționali, printre care se numără muzee cu prestigiu din întreaga țară: Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Complexul Naţional Muzeal „Astra“, Muzeul Băncii Naționale a României, Muzeul Țăranului Român.

„În acest an, când se împlinesc 130 de ani de la înființarea muzeului, Complexul Muzeal Arad devine membru al Consiliului Internațional al Muzeelor. Comitetul Național Român ICOM. Prin aderarea la ICOM România ne dorim să creștem standardele profesionale ale muzeului, precum și gradul de colaborare cu muzee din întreaga lume pentru a putea oferi publicului nostru un act cultural de calitate” a declarat Blaga Bogdan, director adjunct al Complexului Muzeal Arad.

Statutul de membru ICOM oferă muzeelor oportunitatea de a participa la reuniunile profesionale specializate, organizate de Comitetele Internaţionale şi de organizaţiile afiliate la ICOM și de a lua parte la schimbul de informaţii organizat de Comitetele Internaţionale şi de Comitetele Naţionale, accesul la publicațiile realizate ca urmare a unor proiecte speciale ale ICOM și la informaţiile privitoare la ICOM, la Comitetele sale şi la activităţile acestora, acces şi la alte informaţii şi resurse profesionale.

Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) este organizaţia internaţională a muzeelor şi a profesioniştilor din domeniul muzeelor, care se angajează să conserve şi să asigure continuitatea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural mondial, actual şi viitor, material şi imaterial. Creat în 1946, ICOM este o organizaţie neguvernamentală (un ONG), aflată într-o relaţie formală de asociere cu UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), şi care se bucură de un statut special (consultativ), pe lângă Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC). Asociaţia are scop nelucrativ, ICOM fiind, în cea mai mare parte, finanţată prin cotizaţiile vărsate de membrii săi. Totodată, ICOM este susţinut de diverse organisme publice sau private, aşa cum este UNESCO, pentru care ICOM realizează o parte a programului său cu privire la muzee. Având sediul la Paris (în Franţa), chiar în sediul principal al UNESCO (Maison de l’UNESCO), sediul ICOM adăposteşte Secretariatul General şi Centrul de Informare Muzeologică UNESCO-ICOM.

Comitetul Naţional Român ICOM funcţionează, ca parte a ICOM, din anul 1958, fiind recunoscut ca atare prin Ordinul ministrului Învăţământului şi Culturii, Acad. Athanase Joja, nr. 24/25 ianuarie 1958.

Cei peste 30.000 membri ai ICOM din 20.000 de muzee, activi în 171 de comitete naționale și internaționale, colaborează la activităţile organizaţiei, atât pe plan naţional şi regional, cât şi pe plan internaţional: ateliere, publicaţii, programe de formare, programe de parteneriat şi de promovare reciprocă a muzeelor, inclusiv, prin evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai, în fiecare an).

Mai multe detalii despre Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) și Comitetul Naţional Român ICOM:

https://cnr-icom.ro/

https://www.facebook.com/icom.comitetulnationalroman

Sursa foto: Complexul Muzeal Arad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.