Concert și expoziție Liszt la Arad, în Casa Pianului – Jacques Faix

Concert și expoziție Liszt la Arad, în Casa Pianului – Jacques Faix

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București și Asociația Jaques Faix din Arad vă invită joi, 27 aprilie, începând cu ora 18 la Casa Pianului – Jacques Faix la vernisajul expoziției intitulate „Turneul lui Liszt Ferenc în Banat, Transilvania, Muntenia şi Moldova, în 1846-47”, urmat de un recitalul susținut de pianista ANTAL Anna-Andrea.

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București a organizat în anul 2021, cu ocazia împlinirii a 210 ani de la naşterea lui Liszt Ferenc o expoziţie evocând turneul acestui pianist virtuoz, compozitor şi pedagog maghiar în Banat, Transilvania, Muntenia și Moldova în anii 1846-47. În viaţa lui Liszt anul 1838 a însemnat începutul unei perioade de aproape zece ani în care a cucerit prin concertele sale toată Europa. Datorită lui s-a născut forma de reprezentare artistică pe care o numim astăzi recital de pian, pianistul fiind primit peste tot ca un superstar din zilele noastre. Spre finalul acestei perioade, în toamna anului 1846, începutul anului 1847, îndreptându-se spre Constantinopol, Liszt a petrecut câteva luni pe teritoriul de astăzi al României, timp în care a susţinut numeroase reprezentaţii. Expoziția prezintă modul în care a fost primit Liszt, condiţiile de călătorie, comentariile apărute în presa din acele vremuri, întâlnirile cu elita intelectuală locală, atrăgând atenţia şi asupra mărturiilor care există astăzi în oraşele în care a concertat Liszt.

Expoziţia a fost realizată de graficiana Fülöp Mária Magdolna. Materialul foto şi textele au fost selectate şi redactate de Bara Hajnal, în baza cărţii „Clavir şi cobză” de László Ferenc, respectiv studiul intitulat „Liszt Ferenc”, de Lakatos István.

După București, Mogoșoaia și Iași, expoziția ajunge de această dată la Arad, una din stațiile importante ale turneului.

În cadrul vernisajului va avea loc un recital de pian susținut de Antal Anna-Andrea, studentă la Academia de Muzică Gheroghe Dima din Cluj, laureată a primei ediții a Concursului Internațional de Pian din Târgu Mureș.

Antal Anna-Andrea a absolvit Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș sub îndrumarea profesoare Kovács Zsuzsa. În prezent este studentă în anul 4 la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, la clasa prof. univ. dr. Csíky Boldizsár și asist.univ. dr. Mihai Diaconescu. Pe parcursul anilor de școală a participat la numeroase concursuri și olimpiade, unde a câștigat multe premii de excelență. A avut ocazia de a susține concerte cu Filarmonica de Stat Târgu Mureș ca solist, dar colaborează frecvent și cu orchestrele filarmonice din Cluj, Satu Mare, Craiova, Sibiu în cadrul concertelor „Rock the Symphony” alături de dirijorul târgumureșean Remus Grama. În 2021 a susținut un turneu european de muzică de filme în colaborare cu Filarmonica de Stat Sibiu. În 2022, în cadrul primei ediții a Concursului Internațional de Pian din Târgu Mureș a obținut Premiul pentru cel mai bun concurent târgumureșan, oferit din institutul nostru, câștigând oportunitatea de a susține acest recital la Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.