Concursul „Tineretul sudează” a ajuns la cea de a XXII-a ediție (FOTO)

Concursul „Tineretul sudează” a ajuns la cea de a XXII-a ediție (FOTO)

Ajuns la cea de a XXII-a ediţie, Concursul „Tineretul sudează” – în care tineri care  practică meseria de sudor se întrec în a-şi demonstra măiestria în faţa profesorilor sau superiorilor – s-a bucurat şi în acest an de un real succes.

Desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la sediul  Şcolii de Sudură care funcţionează sub egida Fililei Arad a Confederaţiei Patronatului Român, în colaborare cu Asociaţia de Sudură din România, faza judeţeană a concursul a reunit un număr de nouă sudori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, reprezentând firme de prestigiu din Arad: Astra Rail Arad, PAB România Arad, Group Crișan Arad și Autogroup Arad.

Concurenţii au avut de trecut prin două probe de „foc”, un teoretică şi una practică, iar cea practică a constat în realizarea a trei procedee de sudură, respectiv SE-111 (sudură cu arc electric electrod învelit), MIG-MAG-135 (sudare cu electrod fuzibil în mediul de gaz protector), TIG-WIG -141 (sudare cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector).

Comisia de examinare, din care a făcut parte dr. ing. Francisc Tusz, preşedintele Asociaţiei de Sudură din Arad, președinte al comisiei, ing. Gheorghe Moldovan și ing. Simion Iosif nu a avut o misiune tocmai uşoară, însă după verificări amănunţite a fost stabilit următorul clasament:

Sudură SE-111(sudură cu arc electric electrod învelit)

Locul I – Ţugui Florin – Astra Rail

Locul II – Catarig Grigore Claudiu – Astra Rail

Locul III – Iedean Florin – Autogroup

Sudură MIG-MAG-135 (sudare cu electrod fuzibil în mediul de gaz protector)

Locul I – Uncilac Cristi – Astra Rail

Locul II – Nedelcu Răzvan –Astra Rail

Locul III – Sandu Benjamin – PAB România

Sudură TIG-WIG -141 (sudare cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector)

Locul I – Kovacs Robert – Astra Rail

Locul II – Trif Ciprian – Astra Rail

Locul III – Mihuț Cristian Gabriel – Group Crișan

„Mă bucur că şi în acest an concursul «Tineretul sudează», ajuns la ediția XXII, s-a bucurat de interesul tinerilor care practică această meserie, una nu tocmai uşoară. Câştigătorii au primit premii în bani, iar cei clasaţi pe primul loc vor reprezenta judeţul Arad la faza naţională. Înfiinţarea şcolii de sudură, care are elevi nu doar din Arad, ci şi din judeţele Alba, Gorj, Harghita, Hunedoara (în special din Petroșani), este încă o dovadă că tinerii încep să se reîntoarcă la meserii care, de ce să nu recunoaştem, sunt bine plătite atât în ţară cât şi în străinătate. În urmă cu paisprezece ani am început să patronez acestă acţiune destinată tinerilor sudori, dar nu singur, ci având alături oameni dedicaţi acestei meserii, dar şi repezentanţii presei arădene care m-au ajuta în promovarea acestei acţiuni. Aş vrea să îi amintesc aici pe dr. ing. Francisc Tusz, ing. Doina Moldovan, ing. Cristian Popa, ing. Ovidiu Buda, ing. Spiru Neaţă, ing. Petru Burcă, iar celor care nu le-am pomenit numele le ofer scuze. Toţi aceşti oameni de suflet m-au sprijinit atât moral, intelectual dar şi material. De asemenea, îi mulţumesc în mod deosebit lui Dani Dascălu, care a promovat brand-ul «Nu se naşte nici un plod fără un electrod», care  a fost preluat apoi în publicațiile lor de ziariştii Romulus Dubăţ, Călin Bibe, Lucian Şerban, Orlando Toader, Kristian Varjasi & toată presa arădeană care m-a încurajat în «jocul cu focul». Tuturor le mulţumesc”, a declarat, la final,  ing. Ioan Marin Crişan, directorul şcolii de sudură arădene, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român, organizatorul şi sufletul acestei manifestări.

De menţionat că anul acesta faza naţională a concursului se va desfăşura la începutul lunii aprilie, la Iași. Aradul va fi reprezentat de câştigătorii locurilor I  la fiecare dintre cele trei procedee de sudură.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.