Conferința istoricilor la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

Conferința istoricilor la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

Timp de două zile, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a organizat Conferința Internațională „Balcanii, de la Primul Război Mondial la Tratatele de Pace de la Paris (1919-1920). Rolul Consiliului Național Român din Arad în promovarea drepturilor la autodeterminare până la afirmarea națională”.

„Universitatea «Aurel Vlaicu» și-a propus ca, prin acest eveniment, să demareze o serie de conferințe centrate pe elemente ce țin de trecutul nostru, de identitatea românilor, dar și despre colaborarea cu vecinii noștri de-a lungul istoriei”, a menționat rectorul UAV,prof.univ.dr. Ramona Lile.

O primă conferință a  avut loc la finele săptămânii trecute în sala de conferințe a universității arădene de stat și s-a derulat cu sprijinul financiar al Primăriei Arad și al CMCA. Proiectul a pornit din dorința de a prezenta și de a face cunoscută situația geopolitică din Balcani în perioada scursă de la sfârșitul Marelui Război la Tratatele de Pace, precum și rolul pe care l-a avut Aradul în această nouă realitate istorică. Și cu acest prilej, s-a dorit sublinierea rolului Aradului în pregătirea și hotărârea de Unire a Transilvaniei cu Regatul României, importanța corifeilor arădeni ai Unirii cu prilejul negocierilor de la Arad dintre reprezentanții românilor și trimișii guvernului maghiar care s-au încheiat cu hotărârea istorică de desprindere a Transilvaniei de Ungaria, acum 101 ani.

Au conferențiat istorici din țară și străinătate, academicieni, oameni de cultură. Moderatorul conferinței a fost distinsul prof. univ. dr. habil. Corneliu Pădurean. Printre invitați amintim pe prof. univ. dr. Ema Miljkovic, de la Universitatea din Belgrad, lect. univ. dr. Ionuț Cojocarul de  la Universitatea Politehnică București, cercetătorii științifici, dr. Ioan Hațegan și dr. Alexandru Kosa de la Academia Română, filiala Timișoara, prof. Gheorghe Rancu Bodrog, dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene A.D Xenopol Arad,  dr. Adrian Șimon, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Arad. Au conferențiat de asemenea dr. Felicia Oarcea, dr. Bogdan Ivașcu de la Complexul Muzeal Arad, Florin Lucian Coita de la Biblioteca Județeană Arad, dr. Adina Gabriela Marco, prof. Viorel Dolha de la Asociația Generală a Învățătorilor din România,

„Credem că aserțiunea marelui nostru istoric Nicolae Iorga, referitoare la faptul că nu ne putem cunoaște foarte bine propria istorie dacă nu cunoaștem și istoria vecinilor, s-a împlinit în mod plenar cu acest prilej. Comunicările istoricilor din Belgrad și București, completate cu cele ale cercetătorilor din mediul academic și cultural al Timișoarei și Aradului au creionat un tablou din care auditoriul a putut să afle detalii despre lupta pentru unitate a românilor, despre situația românilor aflați la sud de Dunăre care au cunoscut stăpânirea  Imperiului Otoman, dar și realitățile statului sârb și ale celui iugoslav. Desființarea celor trei imperii aflate la granițele românismului a făcut posibilă și realizabilă împlinirea idealurilor națiunilor aflate pe teritoriul acestora”, a punctat, la finalul dezbaterilor, prof.univ.dr. Corneliu Pădurean.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.