Consilierii locali au VOTAT: Arădenii vor plăti MAI MULT pentru energia termică

Consilierii locali au VOTAT: Arădenii vor plăti MAI MULT pentru energia termică

Consiliul Local Municipal s-a întrunit astăzi în cadrul a două ședințe publice, iar după cum era de așteptat, mărul discordiei a fost proiectul privind majorarea tarifelor pentru furnizarea energiei termice.

Primăria a anunțat în urmă cu câteva zile faptul că arădenii vor plăti mai mult pentru căldură, dar și că o parte din factură va fi subvenționată de municipalitate: „De la 1 martie 2019, preţul de facturare a energiei termice pentru populaţie va fi de  391,74 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie si furnizare a energiei termice livrată populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei va fi de 204,53 lei/Gcal (inclusiv TVA)”. Pe scurt, acest lucru înseamnă o majorare cu peste 40% a prețului.

Au avut intervenții cu privire la acest proiect Gheorghe Săplăcan, care a declarat că grupul PSD-ALDE se opune acestei majorări, apoi consilierul local Marin Lupaș a propus ca Primăria să acorde subvenții pentru diferența de preț pe o perioadă nelimitată, și nu doar până la finalul acestui sezon, dar amendamentul a fost respins.

De asemenea, și Sergiu Vlad (USR) a luat cuvântul, susținând că Primăria este de vină pentru această majorare pe care o vor suporta arădenii. Cu toate acestea, proiectul a trecut, cu 13 voturi pentru și 8 împotrivă.

Ce spun reprezentanții municipalității cu privire la acest subiect, aflați în comunicatul de presă de mai jos:

„Arădenii nu vor resimţi majorarea preţului la gigacalorie”, a dat asigurări în acest sens viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, la finele şedinţei de Consiliu Local în care a fost supus votului preţul total al energiei termice livrată arădenilor începând cu data de 1 ianuarie 2019.  Acesta este în cunatum de 596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA) şi a fost aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finele anului trecut.

Municipalitatea a decis ca pentru lunile ianuarie, februarie şi martie diferenţa dintre preţul total de 360 /Gcal (inclusiv TVA), aprobat prin Hotărârea nr. 504/2017 şi noul preţ  avizat de ANRE să fie acoperită întegral din bugetul local, cu titlu de subvenţie în cuantum de 322,42 lei/Gcal (inclusiv TVA).

„Ca urmare a aprobării ANRE,  generată de toate cheltuielile din ultimul timp şi  preţul gigacaloriei a crescut substanţial, motiv pentru care noi, ca administraţie locală, încercăm să venim în sprijinul cetăţenilor.  Astfel, în primul trimestru subvenţionăm integral această creştere. În cifre  dacă înainte, pe preţul vechi, subvenţionam 24% din valoarea lui, acum noi ajungem la o subvenţie de 35 %.  Cu alte cuvinte, dacă sezonul trecut plăteam în jur de 12 milioane lei ca subvenţie, acum,  urmare a acestei majorări dictate de Guvernul României, efortul bugetar se va tripla”, a declarat viceprimarul Călin Bibarţ.

De la 1 aprilie 2019, preţul de facturare a energiei termice pentru populaţie va fi de  391,74 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie si furnizare a energiei termice livrată populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei va fi de 204,53 lei/Gcal (inclusiv TVA).

„În continuare, am convenit ca jumătate din creştere să fie suportată din bugetul local, cealaltă jumătate revine cetăţeanului. Practic arădenii vor sesiza eventualele efecte ale acestei majorări de abia sezonul viitor. Nu este cel mai fericit mod de abordare a problemei, dar pe de altă parte, să nu uităm că în Arad sunt şi cetăţeni care folosesc alte  sisteme de încălzire şi nu primesc niciun fel de subvenţie, decât cei pe social”, a explicat viceprimarul Bibarţ.

 

 

  1. Lipsa de viziune,parteneriatul politic cu sinecurile politice si gestionarea proasta a CETh,CET -urilor a adus dezastrul in acest oras. La CEtul mare se taie cazanele mici adica merg la fier vechi .

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.