România ar putea încasa cele mai mici venituri din taxe şi impozite înregistrate vreodată, avertizează Consiliul Fiscal. Consecințele vor fi dezastruoase și se vor simți în anul 2017.
Obiectivul major al Consiliului Fiscal este de a contribui la crearea şi consolidarea unei culturi a responsabilităţii fiscal-bugetare în România, inclusiv prin creşterea gradului de conştientizare la nivelul publicului a consecinţelor asupra sustenabilităţii pe termen mediu şi lung a unor decizii de politică fiscal-bugetară.
Ionuț Dumitru, Președintele Consiliului Fiscal și Profesor la ASE București, și-a exprimat îngrijorarea vis-a-vis de promisiunile făcute de partidele politice în campania electorală. Potrivit acestuia, toate partidele politice promit reduceri masive de taxe și impozite, iar contribuabilii își doresc aceste reduceri pentru că, din diverse motive, nu vor să plătească taxe și impozite, neconștientizând că această abordare conduce la disoluția statului. Un stat cu venituri foarte mici nu poate supraviețui.
Acesta a prezentat provocările la adresa politicii fiscal- bugetare, precizând că sunt opinii personale, neimplicând instituțiile cu care este asociat, punând accent pe:
- deteriorarea poziției finantelor publice;
- deteriorarea poziției fiscal- bugetare în perioada 2015-2017 la nivel european;
- reducerea la minime istorice a veniturilor fiscale;
- deficitul în sistemul public de pensii, care a crescut dupa reducerea de CAS la sfărșitul lui 2014 (1/3 din pensiile în plată sunt acoperite cu bani împrumutați);
- creșterea mai rapidă a salariilor în sectorul public față de sectorul privat, acestea devenind, din nou, mai mari decât cele din sectorul privat.
Prezentare integrală: http://www.consiliulfiscal.ro/prezentare_ionut-nov-2016.pdf
Pe fondul reducerii taxelor şi impozitelor, acestea vor fi cu aproape 15 procente mai mici decât media europeană de 40 la sută.
Găsiși mai jos și textul integral cuprinzănd opiniile Consiliului fiscal cu privire la amendamentele introduse prin Raportul adoptat de Parlament asupra Legii de aprobare a OUG nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016:
http://www.consiliulfiscal.ro/OpinieCF-10-nov-2016.pdf
Lasă un comentariu