Consiliul Județean Arad susține o nouă etapă a campaniei de prevenire a bolilor cardiovasculare

Consiliul Județean Arad susține o nouă etapă a campaniei de prevenire a bolilor cardiovasculare

Consiliul Județean Arad (CJA) și Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) vor desfășura, începând de luni, 20 aprilie, și până pe 30 aprilie 2015, o nouă campanie de prevenție a bolilor cardiovasculare, sub titlul: „Ghioceii prevenției cardiace”.

Începută în toamna anului trecut, la Ghioroc, campania este o inițiativă a Comisiei Consultative instituite din reprezentanți ai CJU, SCJU, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Patronatului Medicilor de Familie Arad.

De această dată, cei care vor beneficia de analize medicale gratuite și de o conferință de informare sunt locuitorii din Sebiș și Dezna. Conferința va avea loc pe 20 aprilie, între orele 17 și 19, la Pensiunea Onyx, din Sebiş.

În cadrul conferinței de presă prilejuite de lansarea campaniei, Nicolae Ioțcu, președinte al Consiliului Județean Arad, a afirmat că acțiunea de anul trecut, de la Ghioroc, a avut rezultate relevante. Astfel, Comisia Consultativă a aflat că aproximativ 50% dintre locuitorii comunei Ghioroc au risc crescut de diabet, 74% sunt supraponderali şi 72% au hipertensiune arterială, iar 41% nu au efectuat niciodată analize pentru boli de inimă.

„Mulți oameni din localitate au venit, după această campanie, la noi, la Consiliul Județean, să ne mulțumească. În urma analizelor efectuate, aceștia au putut afla din timp că prezintă risc pentru anumite boli și și-au modificat stilul de viață. Ei sunt, astăzi, sănătoși sau boala lor a fost pusă sub control, și asta pentru că au avut șansa unei acțiuni preventive. Personal, de nimic altceva nu sunt mai fericit decât să văd că oamenilor le este bine, în primul rând din punct de vedere al sănătăţii. Sunt convins că această campanie va fi, și de acum înainte, un succes. Știm, acum, exact ce trebuie să facem pentru a îmbunătăți starea de sănătate a oamenilor din Ghioroc”, a spus Nicolae Ioțcu.

Președintele Consiliului Județean Arad a declarat, de asemenea, că „acțiunea Comisiei Consultative arată că, în Județul Arad, sănătatea oamenilor este privită ca o prioritate și că abordarea CJA este una strategică și nu conjuncturală. Campania este una de prevenire a bolilor cardiovasculare atât prin analize gratuite, cât și prin conferințe de informare. Facem o muncă de educație, al cărei rol este foarte important. Viața unui om care se îngrijește din timp de sănătatea lui este mult mai bună, dar oamenii trebuie să devină conștienți de acest lucru și mai ales să știe că sistemul nostru județean de sănătate le stă la dispoziție nu doar atunci când sunt mai mult sau mai puțin grav bolnavi, ci periodic, adică cel puțin o dată pe an.”

„Afecţiunile cardiovasculare sunt pe locul 1 la Arad în ceea ce priveşte populaţia afectată şi, de aceea, ne dorim ca această campanie să conştientizele la modul cel mai clar importanța prevenției, a comunicării între cadrele medicale și pacient și a comunicării între specialiștii din domeniul medical”, a completat dr. Cristian Dină, medic primar cardiolog intervenţionist.

Campania „Ghioceii prevenției cardiace” are și rolul de a cerceta incidența bolilor cardiovasculare în rândul populației.

În cadrul conferinței, Nicolae Ioțcu a mai spus: „Trebuie să aflăm cauzele bolilor în cazul unui număr mare de bolnavi. Este foarte important să știm dacă trebuie sau nu să adoptăm măsuri de prevenire pentru întreaga populație a unei zone și nu doar la nivel individual. De asemenea, numai cunoscând adevărul despre starea de sănătate a oamenilor putem lua cele mai bune decizii privind achiziționarea de aparatură performantă sau în ceea ce priveşte consolidarea departamentelor specializate ale Spitalului Județean de Urgență din Arad.”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.