Consiliul Județean se pregătește de Centenarul Marii Uniri

Consiliul Județean se pregătește de Centenarul Marii Uniri

Consiliul Judeţean începe o serie de investiții pentru organizarea în condiții corespunzătoare a evenimentelor prilejuite de Centenarul Marii Uniri.

În prima fază, în atenția Consiliului Județean este clădirea în care au fost negociate condițiile unirii, palatul de pe Bulevardul Revoluției, nr. 81. În ședința de astăzi a Consiliului Județean a fost avizată investiţia pentru realizarea de reparaţii capitale la acoperiş, structură şi amenajări interioare la imobilul situat pe B-dul Revoluției, nr. 81, cunoscut ca Palatul Unirii, locul unde au fost negociate condițiile Marii Uniri. Investiția este oportună deoarece la finalizarea acesteia se intenționează a se folosi spațiile de la demisolul imobilului, cât și spațiile de la etaj care în prezent sunt neutilizate din cauza crăpăturilor care afectează partea de structură și a infiltrațiilor din șarpantă.

În perioada următoare, din fonduri europene, va fi reabilitată sala «Iuliu Maniu».

În toamna anului 1918, reprezentanţii Partidului Naţional Român şi reprezentanţii guvernului maghiar au negociat intens condițiile Marii Uniri chiar în clădirea aceasta. La final, Iuliu Maniu flancat de unioniștii arădeni, a exprimat dorinţa fermă de desprindere totală de Ungaria.

Facem un pas spre reabilitarea unor obiective istorice foarte importante, care subliniază rolul Aradului în realizarea Unirii din 1918. Clădirea de pe Bulevardul Revoluţiei, nr. 81, este un astfel de obiectiv, a găzduit evenimente politice care au pregătit Marea Unire. Este important ca noi, arădenii, să fim mândri de contribuţia înaintaşilor noştri, să subliniem rolul Aradului şi să cerem ca oraşul nostru să fie în centrul evenimentelor la Centenarul Marii Uniri. Este o sărbătoare a tuturor românilor, dar cred că atunci când vorbim despre unirea Transilvaniei cu România, atenţia întregii ţări trebuie să se îndrepte în special spre Arad, locul în care a fost pregătită politic Marea Unire, şi spre Alba Iulia, unde a avut loc Marea Adunare a românilor. Este important ca fiecare instituţie să îşi facă treaba şi să lucreze pentru recunoaşterea rolului Aradului în Marea Unire. Sper ca Guvernul să înţeleagă aceste aspecte şi să sprijine Aradul să se pregătească pentru Centenarul Marii Uniri, prin finanţarea proiectelor prezentate deja de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad Sergiu Bîlcea.

În urmă cu câțiva ani, Consiliul Județean Arad a renovat o parte din exteriorul Palatului Unirii, fără să intervină însă la interioare și acoperiș. Clădirea găzduiește astăzi două Direcții ale Consiliului Județean și o asociație de dezvoltare intercomunitară.

De remarcat, că Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad şi Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad s-au întâlnit cu reprezentanţii Departamentului Centenar prezenţi la Arad în cursul zilei de marţi, 25 iulie.

În cadrul întâlnirii autorităţile arădene au prezentat o listă de solicitări în vederea marcării în mod corespunzător a Centenarului Marii Uniri în oraşul nostru, locul unde unioniştii au pregătit cel mai important moment al istoriei noastre moderne.

Valoarea totală a proiectelor însumează 6.280.000 euro.

 

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.