Consumul de energie termică, CONTORIZAT OBLIGATORIU de la 1 IANUARIE

Consumul de energie termică, CONTORIZAT OBLIGATORIU de la 1 IANUARIE

Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) din România informează că până în data de 31 decembrie 2016, în imobilele de tip condominiu/blocuri de locuințe racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație. Această obligaţie este prevăzută în Legea nr. 121 din 2014 privind eficienţa energetică, care transpune Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficienţa energetică.

„Prin intermediul acestei campanii ne propunem îmbunătățirea nivelului de informare și educare a consumatorilor, atât în privința măsurilor necesare pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, cât și a identificării de soluții de contorizare a consumului de energie termică, toate acestea într-o perfectă corelare cu obiectivele Uniunii Energetice și ale Strategiei Energetice a României”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Măsurile de politică energetică se referă, printre altele, la acţiuni de formare şi educare, inclusiv programe de consiliere a consumatorilor, care duc la aplicarea tehnologiei sau a tehnicilor eficiente din punct de vedere energetic şi care au ca efect reducerea consumului de energie la utilizatorii finali.

Gradul de contorizare
Un studiu realizat de Asociaţia Naţională a Prestatorilor de Servicii de Contorizare (ANPSC) arată că, în România, gradul de contorizare a branşamentelor la încălzire era, în luna septembrie 2014, de 97,1%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, şi de 96% la apa caldă, cu un total de 1.337.735 apartamente racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică. Potrivit estimărilor de pe piaţă, procentul de consum de energie termică realizat de mediul rezidenţial se situează la 80% din consumul total pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică.

  1. debili mintali sa excroci? 7 octombrie, 2015, 9:59 am

    asociatia pacii compusa din fostii spagari de la autoritatea de stat pentru protectia consumatorilor vin sa intoxice.
    astia ori sunt prosti ori sunt rai ori sunt si prosti si rai
    Legea la care fac referire nu obliga consumatorii si furnizorii.
    Legea recomanda instalarea contoarelor si le impune.
    Contorizarea Art. 10
    (1) In masura in care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar si proportional in raport cu economiile de energie potentiale, consumatorii finali de energie electrica, gaze naturale, incalzire centralizata, racire centralizata si apa calda menajera sunt dotati cu contoare individuale la preturi competitive, care reflecta exact consumul real de energie al consumatorilor finali si care furnizeaza informatii despre timpul efectiv de utilizare.

    Raspunde
    • Ai invatat sa pui doar ce-ti place. Ia uita ce scrie mai jos: (5) In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica, este obligatorie montarea contoarelor pana la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie. In cazul in care utilizarea de contoare individuale nu este fezabila din punct de vedere tehnic sau nu este eficienta din punct de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de incalzire din fiecare unitate imobiliara in parte.

      Raspunde
  2. Io cred ca cineva vrea sa vanda, poate chiar ULALA, niste contoare la prosti.
    Din ce am citit in lege CET ar trebui sa instaleze pe banii lui contoarele si nu beneficiarii.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.