CONSUMUL de vin roşu PREVINE cariile?

CONSUMUL de vin roşu PREVINE cariile?

Afecţiunile stomatologice sunt printre cele mai răspândite maladii la nivel global, iar bolile gingivale şi cariile, care duc în cele mai multe cazuri la pierderea dinţilor, afectează între 60% şi 90% din populaţia globală.

Problemele încep când bacteriile din gură încep să se acumuleze şi formează biofilme care sunt dificil de distrus. Acestea duc la apariţia plăcii dentare şi produc substanţe acide care încep să atace smalţul dinţilor. Perierea regulată a dinţilor cu pastă ce conţine fluor contribuie la combaterea plăcii bacteriene şi a cariilor, însă efectele sunt limitate în timp.

În acest context, cercetătorii caută să dezvolte noi produse naturiste, menite să prevină dezvoltarea cariilor.

Cercetătorii spanioli, spre exemplu, susțin că vinul roşu, cu sau fără alcool, şi extractul din seminţe de struguri ar putea preveni afecțiunile dentare.

Cercetări anterioare au indicat faptul că extractul din seminţe de struguri şi vinul pot încetini dezvoltarea bacteriilor, iar echipa de cercetători spanioli, condusă de Maria Victoria Moreno-Arribas, de la Consiliului naţional de cercetare din Spania a încercat să stabilească dacă nu cumva acestea pot preveni şi cariile.

Oamenii de ştiinţă au cultivat în laborator bacterii sub formă de biofilm care provoacă afecţiuni dentare, iar ulterior, au scufundat biofilmele timp de câteva minute în diferite lichide, inclusiv vin roşu, vin roşu fără alcool, vin roşu amestecat cu extract din seminţe de struguri, apă şi etanol în concentraţie de 12%.

Vinul roşu, cu sau fără alcool, precum şi vinul amestecat cu extract din seminţe de struguri s-au dovedit cele mai eficiente în distrugerea plăcii bacteriene, potrivit studiului care a fost publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Foto: vinhill.cn

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.