Controale la service-urile auto

Controale la service-urile auto

Inspectoratul Teritoriale de Muncă Arad a efectuat verificări la angajatorii care desfășoară activități în domeniul întreținerii și reparăii autovehiculelor.

În perioada 23 – 26 aprilie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad au efectuat acțiuni de verificare la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul ,,Întreținerea și repararea autovehiculelor” cod CAEN 452.

Acțiunea, de tip campanie națională, a vizat în principal modul în care sunt respectate prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă precum și a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă.

Astfel, din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, ținând seama de riscurile de accidentare la locul de muncă la care sunt expuși lucrătorii din acest domeniu de activitate, respectarea dispozițiilor legale menite să prevină producerea de evenimente nedorite este imperios necesară.

„În acest domeniu de activitate există o gamă largă de riscuri din care amintim : alunecări pe pardoseala umedă, umiditate excesivă, ventilație insuficientă, risc de intoxicare cu substanțe chimice utilizate în cadrul procesului de spălare auto, perioade lungi în care angajații stau în picioare, risc de electrocutare și nu în ultimul rând pericol de accidentare prin manevrarea deficitară a autovehiculelor în incinta spălătoriilor.

În ceea ce privește relațiile de muncă, dat fiind faptul că domeniul este unul susceptibil de încălcarea dispozițiilor legale, s-a urmărit identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și luarea măsurilor care să asigure respectarea de către angajatori și angajați a prevederilor legale.

S-a verificat modul în care angajatorii respectă dispozițiile legale cu privire la timpul de muncă și timpul de odihnă, repausurile periodice, angajarea personalului, întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de către salariați precum și garantarea în plată a salariului minim brut pe țară.

De asemenea, lucrătorii au fost informați cu privire la consecințele pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, nu poate să-și revendice drepturile, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului.

În egală măsură, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de către acesta și nu mai puțin important, încălcarea legii atrage după sine sancțiuni, amenda contravențională fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată.”, se arată într-nn comunicat de presă transmis de ITM Arad.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

  1. […] Citeste articol integral Sursa & Foto Credit- “newsar.ro” […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.