Părinţii plecați LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE riscă să fie AMENDAŢI!

Părinţii plecați LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE riscă să fie AMENDAŢI!

Guvernul este cu ochii pe copiii românilor plecați la muncă în străinătate. Printr-o Hotărâre adoptată miercuri, 19 august, au fost stabilite reguli și proceduri stricte de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copiilor cu cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, serviciile de care aceşti copii pot beneficia, precum şi modul de lucru al autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului.

Serviciile publice de asistență socială vor solicita de la școlile din zona de activitate liste cu copiii care au cel puțin un părinte care este plecat la muncă în străinătate. Aceste solicitări vor fi făcute, conform noilor reglementări, în ultimul trimestru al fiecărui an și vor face referire la copiii care:

  • au unul din părinți plecat în străinătate,
  • au ambii părinţi plecaţi în străinătate,
  • au părintele unic susţinător plecat în străinătate,
  • au părinții reveniţi în ţară după ce au fost plecați în străinătate cel puţin un an.

Școlile vor fi obligate să trimită listele cu toate datele copiilor aflați în una din situațiile de mai sus în maxim 15 zile de la primirea solicitărilor, după care autoritățile vor începe verificările. Inspectorii de la asistența socială se vor deplasa la domiciliile copiilor respectivi și vor verifica dacă părinții au notificat autoritățile referitor la plecare și dacă au desemnat o persoană care să aibă grijă de copii pe perioada lipsei lor de acasă. Persoana care se ocupă de îngrijirea copiilor în lipsa părinților va fi oblligată să furnizeze inspectorilor datele de contact la care pot fi găsiți părinții în străinătate și să facă dovadă că sunt în contact permanent cu aceștia.

În primele șase luni după plecarea părinților, inspectorii de la asistența socială vor fi obligați să viziteze o dată la două luni domiciliul celui care se ocupă de îngrijirea copilului/copiilor după care aceste vizite vor avea loc trimestrial. Conform Hotărârii de Guvern, inspectorii vor verifica și rezultatele școlare ale copiilor pentru a vedea dacă sunt sau nu afectați de lipsa părinților.

De asemenea, atât diriginții copiilor, cât și reprezentanții serviciilor sociale sunt obligați să apeleze la consilieri școlari sau la psihologi dacă consideră că elevii care au părinții plecați la muncă în străinătate au tulburări comportamentale generate de plecarea acestora.

În evidențele autorităților, la data de 30 septembrie 2014 se aflau aproximativ 83.000 de copii cu cel puțin un părinte plecat în străinătate, conform datelor centralizate la nivel național.

Amenzi pentru părinţi

Părinții care pleacă la muncă în străinătate și își lasă copiii acasă trebuie să notifice autoritățile cu cel puțin 40 de zile înainte de a părasi țara, potrivit reglementărilor actuale ale Legii nr. 272/2004, precizează avocat.net.

Prin notificare trebuie desemnată, în mod obligatoriu, o persoană care să se ocupe de întreținerea copilului atât timp cât părinții sunt plecați, iar aceasta trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă cel puțin 18 ani și să poată să asigure condițiile necesare pentru creșterea și îngrijirea unui copil.

Cei care nu notifică autoritățile și nu desemnează o persoană care să aibă grijă de copil în lipsa lor riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

Foto:  abpworldgroup.com

  1. RUSINE sa va fie dragi parlamentari ..mai bine dativa voua Amnzi pentru ca voi ce santeti acasa si aveti salarii de mii de euro nu sti sa va educati copii sai cresteti platiti bone si alea nu sant din tara ????

    Raspunde
  2. sa va fie rusine in loc sa ne creati locuri de munca si o siguranta in tara nostra va bateti joc de noi..

    Raspunde
  3. Aceste legi sunt facute pentru a ne face viata cat m ai grea,asta urmaresc politicienii,sa ne extermine incet si sigur,Masoni si Iluminati nenorociti care vreti sa exterminati rasa umana.Urmaresc de multa vreme acest lucru,si noi oamnii de rand nu facem nimic in privinta asta .Stam si acceptam sa ne distruga.Daca as avea suficienta putere ,as distruge tot putregaiul care se afla la putere in toata lumea asta.

    Raspunde
  4. Tu politician jegos si imputit care esti,cum iti permiti sa d ai o lege pentru a face m ai mult rau omului de rand?Cine te crezi tu scarba de politician nenorocit de faci atat rau?Doar DUMNEZEU si MAICUTA DOMNULUI au puterea asupra noastra,nu voi,rahaturi cu ochi.Oferiti m ai intai locuri de munca la oameni pentru a ramane in tara ,langa copii lor,voi ne ati indepartat de familiile noastre cu lacomia voastra de a fura si distruge tot ce avea tara asta m ai bun.O sa disparem ca natiune din cauza voastra incultilor hapsani si avari de bani si putere .Nu va convine jegurilor ca reusim sa supravietuim din cauza mizeriei voastre ,pe unde putem si noi ,si incepe ti sa da ti legi.Sa vi le bagati in fund acele legi care sunt impotriva noastra ,a romanilor.

    Raspunde
  5. de ce nu aduce-ti copii cu voi daca tot plecati? RUSINE LA PARINTI…

    Raspunde
  6. Castigi garantat! Nu conteaza daca esti student, casnica, somer sau angajat! Daca vrei sa castigi niste bani in plus, aici chiar poti sa castigi! Avem o echipa minunata si un program pas cu pas, special conceput pentru ca tu sa reusesti in cel mai scurt timp sa-ti rotunjesti veniturile! Garantat! Cere acum mai multe informatii la adresa noastra de email: tara_eusefina@yahoo.com

    Raspunde
  7. Legea protectiei copilului exista si trebuie aplicata.Lipseste din legislatia Romaniei o lege moderna prin care sa se poata actualiza in timp util fenomenul migratiei ,asa cum exista de exemplu in Spania si Italia.Propunerea mea insa afost considerata inutila:Către Preşedinţia României
    Instituţia „Preşedintele României”

    Stimate Domnule Preşedinte al României, Profesor Klaus Iohannis,

    Subsemnatul V.F., cetăţean român, cu domiciliul în România,
    în prezent rezident în Italia, Torino,

    cu aleasă consideraţie, sincer respect şi încredere pentru Domnia-Voastră,

    vă transmit prezenta scrisoare, care conţine o propunere de lege ferenda, pe care, din perspectiva mea, de cetăţean român, aflat în prezent în străinătate, o consider utilă şi necesară a intra în reglementarea normativă a Statului român.
    Aşadar, vă adresez respectuoasa rugăminte ca, în măsura în care veţi aprecia şi Domnia-Voastră utilă propunerea mea, să o direcţionaţi pe căile instituţionale, care vă stau la îndemână, spre a dobândi consacrare legislativă.
    În considerarea realităţii concrete existente în prezent, constând în aceea că un număr impresionant de cetăţeni români, de ordinul milioanelor, se află în diaspora, fără a exista o evidenţă clară a acestor cetăţeni în bazele de date ale autorităţilor competente ale Statului român, propunerea, pe care înţeleg să v-o adresez, are în vedere adoptarea unei Legi, prin care să se înfiinţeze un „Registru al Cetăţenilor Români din Străinătate” şi să se stabilească toate aspectele, substanţiale şi procedurale, presupuse de existenţa unui astfel de Registru, respectiv autoritatea statală, care să ţină respectivul Registru.
    Expunere de motive:
    Ce se doreşte a fi „Registrul Cetăţenilor Români din Străinătate”- “RCRS”?

    RCRS va reprezenta ansamblul datelor cu caracter personal ale cetăţenilor români, rezultate în urma procesării automate, într-o concepţie unitară, în scopul cunoaşterii numărului, structurii şi mişcării populaţiei în afara graniţelor ţării. Va conţine datele cetăţenilor români, care vor declara prezenţa lor şi a familiilor lor în străinătate, pentru o perioadă mai mare de 12 luni .
    Propunerea legislativă de faţă încearcă să introducă o procedură de monitorizare a migraţiei române în toată lumea. Am avut în vedere preluarea unor idei din acte normative existentente în legislaţia din Spania si Italia, ţări care în trecut s-au confruntat cu un fenomen al migraţiei, asemănător realităţii româneşti din prezent. Lipsa din legislaţia noastră a unui cadru juridic, statistic, unitar si modern, adaptat la realităţile societăţii româneşti, din ţară şi din străinătate, face practic imposibilă cunoaşterea, în timp real şi exact, a numărului românilor din străinătate, datele în urma unui eventual recensământ nefiind relevante, privind fenomenul în asamblu al migraţiei.
    Acest organism poate fi împărţit în patru secţiuni:
    1.naşteri şi căsătorii;
    2.generale;
    3.decese şi cetăţenie;
    4.reprezentare juridică.
    Se vor înscrie în RCRS :
    -cetăţenii care îsi transferă reședința sau domiciliul în străinătate pentru perioade mai mari de 12 luni;
    -cetăţenii cu domiciliul în afara graniţelor, fie pentru că sunt născuţi în străinătate, fie pentru că au redobândit cetăţenia română (cetățeni români, originari din fostele teritorii românești si cei aproximativ 445 000 de cetățeni moldoveni care au dobândit cetățenia română );
    -persoane aflate într-un stat străin fără rezidenţă, cu menţiunea “non –rezident”.
    Nu trebuie să se înscrie în RCRS:
    -cetăţenii care călătoresc în străinătate, pentru o perioadă mai mică de un an;
    -lucrătorii sezonieri;
    -angajaţii care deservesc statul român peste hotare
    -militarii din armata română, în serviciu, cu birouri şi structurile NATO, răspândite în străinătate.
    Radierea din registrul RCRS are loc:
    a) odată cu revenirea la reşedinţa din România;
    b) în caz de deces;
    c) pentru pierderea cetăţeniei române.
    Înscrierea în RCRS este un drept şi o îndatorire cetăţenească şi formează baza pentru o serie de servicii furnizate de reprezentanțele consulare în străinătate, oferind şi posibilitatea îmbunătăţirii exercitării drepturilor electorale.
    Certificatul de Rezidenţă, emis de către autoritatea consulară, va servi drept dovadă oficială a perioadei de rezidenţă peste hotare. Va facilita anumite proceduri vamale, în ceea ce priveşte introducerea în ţară a unor mărfuri, atunci când se doreşte restabilirea rezidenţei în România.
    Pentru alte eventuale aspecte vă stau la dispoziţie .
    În sensul premiselor arătate, propun ca modele de inspiraţie normativă Registrele civile spaniol şi italian.
    Registrul Civil spaniol :
    http://www.astic.es/sites/default/files/articulosboletic/mono_4_1.pdf
    Model formular (spaniol):
    http://www.exteriores.gob.es/Portal/es/ServiciosAlCiudadano/SiEstasEnElExtranjero/Documents/Hoja%20declaratoria%20de%20datos%20para%20defunciones.pdf
    http://www.exteriores.gob.es/Portal/es/ServiciosAlCiudadano/SiEstasEnElExtranjero/Documents/Hoja%20declaratoria%20de%20datos%20para%20matromonio.pdf
    Model Registru Civil italian :
    http://www.esteri.it/MAE/normative/leg27.10.88.pdf
    http://www.esteri.it/mae/it/italiani_nel_mondo/serviziconsolari/aire.html
    http://servizidemografici.interno.it/sites/default/files/DPR%20n.%20323_1989%20aire_0.pdf

    În speranţa că demersul meu va fi considerat de Domnia-Voastră a fi util, vă asigur de sincera mea consideraţie.
    14/02/2015 Cu stimă,
    V.F. – Torino

    Raspunde
  8. Rog redactia sa publice articolul cu postarea fara datele mele personale…

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.