CORONAVIRUS. Situația devine DISPERATĂ! Aradul a cerut AJUTOR INTERNAȚIONAL

CORONAVIRUS. Situația devine DISPERATĂ! Aradul a cerut AJUTOR INTERNAȚIONAL

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad (CJA), a recunoscut aseară că la Arad situația devine din ce în ce mai gravă și că județul nostru a cerut ajutor internațional.

Într-un mesaj transmis după ora 22, Iustin Cionca a vorbit deschis despre situația reală în care se află județul nostru, primul expus valului de români infectați cu coronavirus care s-au întors în țară. Pe un ton grav, președintele CJA a recunoscut că îmbolnăvirile se înmulțesc în județ și a vorbit despre măsurile pe care le iau autoritățile.

Iată mesajul integral al președintelui CJA:

,,Stimați arădeni, Aradul este un județ de graniță, la noi au pătruns primii cetățeni români suspecți/infectați cu coronavirus. Acest județ a furnizat medicii în vamă, polițiștii de frontieră, personalul civil care a avut contact cu cei intrați în țară. Din păcate, unii dintre cei sosiți nu au fost de bună credință și nu s-au izolat, așa cum prevedea legea. Asta a determinat infectarea unora dintre cei care au intrat în contact cu ei. Mai departe, s-a produs o reacție în cercul apropiat al acestor persoane. Sper că este vorba despre un cerc cât mai restrâns. Nu putem ști, la această oră. Ne-ar plăcea să nu fi fost așa, dar Aradul a fost expus și plătim un preț. Cadrele medicale și administrația Aradului lucrează ca efectele, consecințele să fie cât mai reduse.

Există, indiscutabil, un impact nedorit. Cazurile de îmbolnăvire se înmulțesc în județul nostru, numărul exact este raportat de DSP către Grupul de Comunicare Strategică de la București. În acest moment, nu trebuie să ne panicăm. Cu calm, cu responsabilitate, cu profesionalismul cadrelor medicale și al celor implicați în gestionarea fenomenului, adaptăm soluțiile la evoluția zilnică.

Am pregătit spitalul TBC din cartierul Grădiște, un spital nou și modern, să îi primim pe cei suspecți de coronavirus. Acolo avem echipamente și aparatură modernă. Pentru că este un spital de Pneumologie, lucrăm acum acolo să transformăm spațiul într-unul adecvat pentru Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), să îl putem folosi cât mai eficient.

În acest moment, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad este o ședință de lucru a DSP și a conducerii Spitalului, care va decide ce se întâmplă în continuare acolo, secție cu secție. Luăm deciziile majore împreună cu specialiștii, ținem cont doar de recomandările lor, de nimic altceva! După cum ați constatat, în anumite situații anticipăm, în alte situații încercăm să ținem pasul cu evoluția rapidă a lucrurilor. Am constituit o celulă de criză pentru spital, la nivelul Prefecturii; am instalat în curtea spitalului triaj epidemiologic în corturile Inspectoratului pentru Situații de Urgență; am elaborat câteva scenarii de intervenție, în funcție de gravitatea situației și suntem pregătiți.

Nu ascund faptul că, având în vedere expunerea Aradului, am solicitat și ajutor național și internațional. Am discutat astăzi cu premierul și cu vice-premierul României. În urma acestei discuții, astăzi a pornit spre Arad un transport medical constând în noi materiale de protecție, dezinfectanți, furnizați de compania Unifarm. Tot în urma acestei discuții, mi s-a confirmat că Aradul va primi zilele următoare un aparat de testare finanțat de Guvernul României și co-finanțat de Consiliul Județean Arad. Spitalul Județean Clinic de Urgență Arad are lansate comenzi de medicamente, materiale sanitare și aparatură la mai mulți furnizori. De la izbucnirea crizei de sănătate publică, în câteva săptămâni am consumat fonduri cât am consumat anul trecut pe șase luni, și tot sunt insuficiente! Noi am făcut aprovizionarea, dar cererea este enormă. Am primit de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, și au fost astăzi repartizate: 600 de măști tip ffp3, 3000 măști ffp2, 480 costume de protecție și 1900 perechi de mănuși. De asemenea, în folosința ISU „Vasile Goldiș” Arad au intrat 150 seturi de echipament individual de protecție, de nivel mediu, compuse din cască cu vizor, mănuși, ochelari și cizme.

Am dispus astăzi ca alte 680 de mii de euro, din proiecte în derulare ale Consiliului Județean Arad, să fie dirijate înspre nevoile Spitalului! Am realizat necesarul lunar de materiale, care se ridică la 9,3 milioane de lei. Acești bani vor fi asigurați, pentru că sunt necesari sănătății arădenilor! În plus, Primăria Municipiului Arad va aloca în ședința de Consiliu Local suma de aprox. 1 milion de euro, din care se vor cumpăra echipamente medicale ce vor intra în dotarea Spitalului TBC din Grădiște, acolo unde vom trata pacienții infectați cu Covid-19. Administrația locală cumpără încă 33 de ventilatoare, cu toate echipamentele anexe necesare.

Nu așteptăm să vedem ce se întâmplă, suntem pro-activi, dar situația aceasta nouă, cu care nimeni dintre noi nu s-a confruntat, pune întreaga noastră comunitate la grea încercare.

În această după-amiază am solicitat prefectului județului Arad să identifice un hotel pe care să îl pună la dispoziția personalului medical care se va izola de familie! Îmi doresc ca de mâine hotelul să stea la dispoziția cadrelor medicale arădene!

Îmi exprim sincera compasiune față de familia arădeanului trecut în neființă zilele trecute. Înțeleg situația prin care trec familiile arădenilor bolnavi. În calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, vă transmit că muncim pentru a avea rezultate cât mai bune, la Arad, în lupta cu virusul Covid-19 și facem totul pentru a găsi și a aplica soluțiile cele mai potrivite! Nu suntem singuri, alături de noi este comunitatea Aradului, societatea civilă, mediul de afaceri, instituțiile publice, persoane fizice, cărora le mulțumesc!”

Loading...
 1. FOARTE BINE D-LE PRESEDINTE .DOAMNE AJUTA !

  Raspunde
 2. De ce doar acum? De ce nu avem aparat de testare? Nu era previzibil? Suntem poarta de întrare în țară!!!!!! Stimați arădeni….. Din fruntea județului……

  Raspunde
 3. S-a trezit incompetentul după sute de infectați și lipsuri de toate felurile.
  Nu era nici un secret pentru nimeni că aici se ajunge. Cea mai buna soluție ar fi să-și dea demisia.

  Raspunde
 4. poate ca o solutie ar fi sa existe mai multe coridoare sanitare, nu doar cel care trece prin Arad. Acum e bun Aradul….

  Raspunde
 5. DOMNULE PRESEDINTE ,sistemul medical ARADEAN este un sistem imbatranit ,cu medici peste 70 de ani (caz concret sotii szekely de la oncologie care au luat concediu medical amandoi ) , dar nu asta este problema , sunt atat de multi medici specialisti care lucreaza in privat sau chiar stau acasa pentru ca nu ati avut nevoie de ei. Ar sarii in ajutorul colegilor lor de la
  judetean si sigur o vor face si daca nu ii veti remunera , dar de ce ii alugati.Vorbiti cu onorata conducere sa vedeti ca potential ar fi dar nu sunt locuri pentru ei.Regret ca nu luptati pentru calitatea muncii lor si tineti pe linga Spital oameni obositi care fug la prima gripa.

  Raspunde
 6. cu toata consideratia, dar 33 de ventilatoare s-ar putea sa nu fie deajuns. toate tendintele sunt ascendente, majoritatea vestilor sunt negative, iar in unele parti din europa e dezastru. poate inca nu e prea tarziu

  Raspunde
 7. DE CE PASTORUL BOLNAV NU A FOST BAGAT LA TRIAJ SI A FOST TINUT SI PURTAT PRIN SECTII FARA SA I SE FACA TESTUL? E CAZ PENAL DOMNILOR VA ROG SA-I PEDEPSITI PE CEI VINOVATI. MOR OAMENI DIN CAUZA UNORA CARE SUNT INCOMPETENTI IN SPITALUL ALA SI LA CONDUCERE. CINE ISI ASUMA TOATE ASTEA?

  Raspunde
 8. Imediat caz penal. Țara care face dosare penale medicilor și în același timp ne plângem de lipsa lor din spitale. Oare ținem secret ce merită această națiune dacă astfel își „onorează” salvatorii de vieți?
  pe domjl Șerban poate că l-au plimbat pentru că nu existau la acea dată capacități de identificare a bolii. Și au încercat oamenii să diagnostigheze cu dotările pe care le-au avut. Iar acestea nu se plimbă de la un bolnav la altul. Ci invers.

  Raspunde
  • Erau teste …doar ca DSP arad nu i curios si nu a vrut testarea…suspiciunea de corina a fost de la incepur doar ca dsp nu a vrut sa faca testul .medicul care se ocupa direct de caz este acum confirmat cu coronavirus

   Raspunde
 9. Pastorul nu a trecut în neființă, ci a trecut la cele veșnice.

  Raspunde
 10. Ospatarul cionca este depasit , este in plus in acest moment , aici ! Nu se gaseste nimeni sa-i ofere un post potrivit calificarii lui ?

  Raspunde
 11. Buna ziua de voia lui
  dumnezeu nu putem fugi 👏si nu tipati vina pe unu pe altu 😘ca dumnezeu stie mai bine ca tota lumea 👏

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.