„Corul robilor”, în semn de protest, în faţa Primăriei! Peste 1300 de persoane îi cer lui Falcă să-l trimită acasă pe Văcean de la Filarmonică

„Corul robilor”, în semn de protest, în faţa Primăriei! Peste 1300 de persoane îi cer lui Falcă să-l trimită acasă pe Văcean de la Filarmonică

Peste 1300 de persoane au semnat, până miercuri dimineaţa, petiţia „Salvaţi Filarmonica Arad!!!”.

Lista de semnături este însoţită de 70 de comentarii, în care arădenii (dar nu numai) se arată solidari cu artiştii din cadrul Filarmonicii care cer schimbarea directorului Alin Văcean. Între altele, se face apel la primarul Gheorghe Falcă să-l demită pe Văcean, ca soluţie pentru revenirea la normalitate în instituţie.

Iată câteva dintre părerile semnatarilor petiţiei:

„Filarmonica Arad care are o vechime respectabilă, trebuie să funcționeze în cele mai bune condiții spre mulțumirea melomanilor arădeni. Susțin din toată inima redresarea ei și înlocuirea de îndată a managerului dacă se constată că este incompetent în relația cu colectivul filarmonicii.
Situația actuală de la Filarmonica de Stat nu mai poate continua în acest mod.”

„Domnule Falca nu se poate sa fiti atat de pasiv la o asemenea problema grava! Va rugam din suflet macar pentru noi publicul, cei care v_am ales, tineti cont!Nu degeaba ne-am facut abonamente! Vrem sa mergem din nou la concerte, vrem sa impartasim trairile alaturi de artistii nostri care in fiecare joi creeaza actul artistic pt noi! Va rog sa luati atiudine!”

„sunt un simplu spectator si va spun sincer ca discursurile acestui directoras m-au degustat de fiecare data cand a luat cuvantul.pe langa nenumaratele greseli gramaticale adresarea lui lasa de dorit…un director trebuie sa aiba stofa…sicu atat mai mult cand vine vorba de un director care reprezinta o institutie de cultura.”

„Primaria care il sustine sa il dea afara pe impostor sau se va compromite”
„Din cauza asta merge societatea cum merge pt ca sunt pusi in functii tot felul de parveniti si incapabili sustinuti din pacate si care nu au capacitatea de a realiza ceva si din cauza asta sufera o societate intreaga pentru niste incompetenti cu pile. Trist!”

„DIRECTORUL ARE O ATITUDINE AROGANTA SI FATA DE SPECTATORI ADRESINDU=SE \\VOI\\ IN LOC DE DUMNEAVOASTRA.”

„Sunt cetatean al acestui oras,am crescut si am fost educat sa iubesc muzica si arta. Iubesc acest oras. Este trist ca locul in care ar trebui sa fie cea mai multa liniste si armonie s-a transformat intr-o lupta intre artisti si manager. Sustin artistii filarmonicii Arad si cultura! Rog oficialitatile sa se implice pentru rezolvarea situatiei!”

„Este strigător comportamentul dictatorial al directorului filarmonicii. Oare cine îi

„ţine” spatele de îşi permite aşa ceva. În Arad, din auzite, se pare, că un semenea caz există la Primărie dar tot nu-mi vine să cred. Mă întreb însă unde se află „bătăioşii” de pe facebook. Acum nu se mobilizează pentru a salva cultura arădeană?”

„Calitatea concertelor oferite publicului a scazut continuu de cand domnul Vacean este director al Filarmonicii. Este impardonabil ca melomanii sa ramana cu bilete din abonamente neutilizate datorita faptului ca programul muzical impus de aceasta persoana nu ofera concerte cu succes la public sub motivul „culturalizarii publicului”.”

„pentru binele Filarmonicii ar fi bine sa plece managerul dar este angajat prin concurs si pot aparea probleme; dar poate si liderul de sindicat ar trebui sa plece caci amandoi au dat dovada de lipsa dorintei de colaborare si doar de dezbinare!”

„Cum este posibil ca un „nimeni in drum ” sa-i faca incompetenti si sai faca in tote feluri pe instrumentisti care cu atata truda si munca au ajuns aici. Nu este normal ca cei mai invarsta care au experienta in muzica sa indure jignirile aduse din partea unui om, daca se poate numi om,”

„ACESTI PROFESIONISTI AI MUZICII REPREZINTA CHIAR ARADUL, OAMENII DE AICI. DATI-LE RESPECTUL CUVENIT, DOMNULE PRIMAR, ASA CUM IL CERETI SI-L AVETI DUMNEAVOASTRA. ARTA, FRUMUSETEA EI NU SE MASOARA, DAR O TRAIM IMPREUNA.”

„Semnind aceasta petitie imi aduc aminte cu mult drag de Nicolae Brinzeu, Kurt Mild si mama domniei sale, Tatiana Rosculet si balconul plin de cunoscatori ai muzicii simfonice cu partitura a ce se interpreta in mina.Imi mai amintesc cu placere de serile de vara petrecute in fosta gradina de vara de pe malul Muresului.”

„Cultura e importanta nu se poate sa dispara o filarmonica din viata culturala a unui oras ca Aradul. Rusine celor care nu vad mai departe de ziduri si betoane.”

„Sa dea d-zeu sa treceti cu bine peste aceasta perioada neagra din viata artistica aradeana! Fiti demni si nu va lasati pana reintrati in drepturile pe care le meritati dragi artisti. Un artist clujean.”

„Nu doresc vizibilitate, atata ca nu ma ASCUND! Din 1953 am mers la Filarmonica, ne duceau de la internat la concertele lectie duminica dimineata…. apoi am prins, cand eram la Lipova, prin 1967 concertele de duminica pentru (mai alea) studentii TR apoi din nou la Arad concertele dirijate de Ian Hugo Huss, Ion Marin …… cum sa uit si-acum SA DISPARA?”

„Indiferent de cauzele conflictului si vinile partilor, in calitate de cetatean al Aradului, ma intereseaza sa pot merge joia, la Filarmonica.
Or, cu tot respectul pentru managerul institutiei (a carui activitate nu o cunosc decat din presa si drept urmare nu vreau sa il cataloghez in vre-un fel d.p.d.v. al activitatii manageriale), nu are cum sa suplineasca 37 de instrumentisti si 32 de artisti lirici.
Cea mai simpla varianta de solutionare a conflictului iscat este cea in care managerul institutiei isi da si i se accepta demisia.”

„Din pacate ne conduc tot felul de trogloditi inculti care se viseaza mari conducatori. Au reusit sa distruga samanta de cultura din Constanta – Filarmonica Marea Neagra, Teatrul de balet Oleg Danovski, Teatrul Fantazio ..sau Filarmonica din Targoviste sau Giurgiu. Au incercat realizarea unor „colhozuri culturale” fara identitate care au distrus o traditie. Din pacate, asazisii artisti, convertiti in MANAGERI au tradat idealul de cultura a unui popor … RUSINE!!!!!!!!!!
Federatia FAIR-MediaSind este alaturi de voi. SUNTEM SIGUR CA VETI REUSI!!!”

„Ar fi de neconceput sa raminem in urma Timisorii si la capitoulul asta”

„Daca nu pentru viitorii muzicieni care vor urma sa promoveze muzica culta, macar pentru liceul de arte (sectia de muzica) care invata sa promoveze aceasta arta si au ca punct de reper oricand filarmonica (aceasta din perspectiva unui muzician), pe langa asta includ toti ascultatorii care asteapta sa fie innobilati de aceasta muzica. Sa aratam ca viitorul cultural al Aradului n-ar trebui sa se clatine pentru conducerea proasta/”fara de cap” a acestei institutii culturale.”

„Noi dorim sa devenim Capitala Cultural Europeana si in schimb ne ocupam de semnarea petitiilor pentru salvarea filarmonicii…”

„ceea ce se-ntimpla ne lasa muti de indignare! daca publicul meloman, si nu numai, am avea putin patriotism local, putin civism, eventual putin curaj, am invita orchestra simfonica in
fata primariei, i-am ruga sa TACA, iar noi am murmura, in semn de protest, corul robilor! as invita si corul filarmonicii sa ne sustina ca DUREREA sa se simta/auda/ si la etajul superior al primariei.”

„Daca esti departe si vii numai in vizita nu poti fii obiectiv in a intelege ce se intimpla in Filarmonica. Dar poti comenta ceea ce vezi cu ochii tai.
In citeva zile pe care le-am petrecut (nu demult) in mijlocul artistilor din Arad, am putut simti caldura sufleteasca, si felul in care isi trateaza invitatii lor. Nu poti decit sa-i respecti si sa doresti sa revii pentru a trai din nou ceea ce ei creaza prin arta si traire sufleteasca.
Domnule Director va rog sa incercati in viitor, in cadrul Filarmonicii sau in afara ei (repet, nu pot judeca de la o asemenea departare), sa invatati de la experienta acestor artisti si oameni. In orice relatie exista un respect reciproc pe care este atit de usor sa-l invatati, sa-l copiati eventual de la acest colectiv al dumneavostra. Respectul fata de ceilalti aduce si respectul lor fata de tine…
Incerc sa fiu impartial si sper ca aceste rinduri sint citite de cei care sint chemati sa fie impartiali: Daca acest colectiv de oameni minunati si de artisti cu un suflet deosebit au ajuns la asemenea act extrem inseamna ca trebuie sa descoperiti adevarul, sa vedeti cine are dreptate, si daca ruptura este inevitabila sa salvati ‘Filarmonica Arad si PALATUL LOR MINUNAT…
Spunind acestea, trebuie sa recunosc ca nu am incotro, dar in sufletul meu nu pot sa nu recunosc ca inima mea este alaturi de voi: Minunati artisti ai Filarmonicii !
Si, desi nu pot fii fizic acolo, sper sa aveti puterea de a trece peste toate obstacolele si acordati publicului din Arad spectacolele de sfirsit de an.
Personal cred ca mai putenic decit orice aspect social trebuie sa prevaleze legatura voastra cu publicul din Arad: Va rog de departe sa va onorati reciproc cu Spectacolul de Craciun!”

De remarcat, că situaţia fără precedent de la Filarmonica de Stat Arad a intrat în atenţia ministrului Culturii, Csilla Hegedüs, în urma unei interpelări formulate de senatorul liberal arădean Ioan Cristina, care consideră „impardonabilă” atitudinea directorului instituţiei, Alin Văcean. Deocamdată, primarul Gheorghe Falcă, despre care se spune că îl susţine pe directorul Alin Văcean, tace. Până când?

  1. nu e suficient. sa plece si Falca cu Vacean! eliberam Aradul!

    Raspunde
  2. D-nule Orlando, e pacat sa strici totul aducandu-l in discutia legata de Filarmonica pe acest Cristina, stii tu bine ca interventia lui e un fel de frectie la un picior de lemn, nu merita sa il promovezi, parol.

    Raspunde
    • Nu sunt de acord cu dumneavoastra, pentru ca (deocamdata) este singurul care a luat o pozitie favorabila nemultumitilor de acolo, chiar cu riscul de a-l enerva pe primarul Falca. Altii tac, desi pe la colturi au o atitudine critica la adresa directorului Vacean, dar se lamenteaza ca nu au ce face, „pt. ca-l tine Falca in brate”.

      Raspunde
  3. 1483 de semnaturi, dar intrebarea mea este simpla…si ce daca? ce obtineti prin asta? juridic vorbind absolut nimic. Sper sa fie cu folos, dar sincer ma indoiesc.

    Raspunde
  4. De ce ne trebuie noua, aradenilor:
    – spatii verzi pe centru, in parcuri si in Padurice. Nu ne trebuie. In locul lor avem sedii, betoane.
    – un strand ca pe vremuri, neingradit si nerestrictiv. Nu avem nevoie, mai bine stam acasa.
    – o sumedenie de stadioane, demolate deja. Erau inutile. Si asa sportul a ajuns zombie in Arad. Macar avem mall-uri si supermarketuri.
    – statii de tramvai amplasate cu cap, suficient de incapatoare. E bine si asa. Mersul pe jos face piciorul frumos.
    – taxe si impozite muuuult mai mici, costuri reduse semnificativ la gigacalorie, precum in alte orase. Daca nu ne place, ne mutam altundeva, suntem liberi sa o facem. Nu-i asa?
    – Asadar, pentru ce sa ne cramponam de batrana, emblematica Filarmonica? Ne putem bucura de tot felul de centre culturale, judetene si municipale, de zilele orasului, ale cartierelor s.a.m.d.
    Asta ne trebuie noua, aradenilor nascuti si crescuti pe Mures! Da-le incolo de specific, de traditie, de valoare! Traiasca modernitatea, traiasca noua oranduire!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.