Creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de tuse convulsivă

Creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de tuse convulsivă

Autoritățile atrag atenția asupra creșterii semnificative a numărului de cazuri de tuse convulsivă.

În contextul creșterii incidenței tusei convulsive în EU/EEA, Ministerul Sănătății informează că au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere semnificativă față de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri media celor 5 ani pre-pandemici (2015 – 2019).

Au fost înregistrate 2 decese, ambele la sugari.

Cazurile au fost înregistrate în 22 județe ale țării, iar grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani. Un procent de 33% dintre cazuri sunt sugari, din care 89% erau eligibili pentru vaccinare.

Din numărul total de 112 cazuri, 78% nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente, deși procentul optim era de 95% cu cel puțin o doză de vaccin.

Recomandări pentru populație

1. prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos („tuse măgărească”);

2. vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor;

3. vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei;

4. vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani;

Amintim că prin Ord.MS nr.3120/2023 vaccinul pentru categoriile menționate la pct. 3. și 4. este compensat 100%.

5. promovarea vaccinării de tip „cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care așteaptă un nou-născut, atât părinții, cît și bunicii și frații sugarului să fie vaccinați conform calendarului național de vaccinare sau recomandărilor pentru adulți).

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.