Cum a ajuns Aradul să aibă doar un viceprimar?! Explicațiile de culise ale unor negocieri momentan eșuate

Cum a ajuns Aradul să aibă doar un viceprimar?! Explicațiile de culise ale unor negocieri momentan eșuate

Lipsa unei majorități clar conturate în Consiliul Local Municipal a lăsat deocamdată Aradul fără unul dintre cei doi viceprimari. Cum s-a ajuns aici, vom vedea în cele ce urmează.

Așadar, doar PNL s-a văzut vineri cu sacii în căruță, prin alegerea lui Lazăr Faur, pentru care rezultatele indică faptul că au votat reprezentanții PNL, PMP și UDMR.

Pentru alegerea celuilalt viceprimar, în lipsa unui consens, PNL, PMP și UDMR și-au anulat voturile, astfel încât să evite orice posibilitate de a ajunge în funcție, „accidental”, vreun reprezentant al unei alte formațiuni (USR PLUS sau PSD).

De ce s-a ajuns aici? Simplu, pentru că, deși UDMR ar fi acceptat inițial varianta ca viceprimar să devină Cristian Galea, de la PMP, ulterior s-a întors (ca urmare a recomandărilor venite de la cel mai înalt nivel al Uniunii, spun sursele noastre), așa cum îi stă bine unei curve politice care s-a culcat seara pe spate și dimineața s-a trezit pe o parte.

În concluzie, urmează noi negocieri între partide, care trebuie să se pună de acord în ceea ce privește alegerea celui de al doilea viceprimar.

Cea mai simplă și la îndemână variantă este o alianță între PNL și USR PLUS, care-l va propulsa pe Florin Stana în fotoliul de viceprimar. Adică, va fi exact așa cum și-au dorit de la bun început liberalii, care prin alegerea lui Lazăr Faur au făcut deja un pas important în acest sens. Și își doresc asta nu pentru că-i iubesc sau apreciază pe cei de la USR PLUS, ci dintr-un calcul pur politic: Liberalii știu că, odată atrași alături de PNL în guvernarea locală, useriștii își vor pierde cea mai mare parte a susținătorilor. PNL va reuși astfel să elimine din ecuație, pe viitor, principalul adversar politic pe care îl are la Arad.

O altă variantă ar fi ca viceprimarul să fie de la UDMR, ca și până acum, numai că de această dată PNL și maghiarii nu au destule voturi încât să-și impună pe mai departe nefastul mariaj. Ar mai avea nevoie de voturile PMP, care însă își dorește propriul viceprimar. Și bine face, Cristian Galea fiind, în opinia multora, principalul câștig al alegerilor locale din acest an.

Varianta PSD este exclusă, pentru că nici un partid reprezentat în CLM nu-și dorește, cu adevărat, o alianță cu social-democrații. De altfel, aceștia din urmă s-au comportat până acum într-o manieră care lasă de dorit. Deși puteau contribui la desemnarea unor viceprimari de la USR PLUS și PMP, punând astfel punct hegemoniei pedelisto-udemeriste în municipiul Arad, social-democrații au ales să facă, indirect, jocurile PNL. Este, dacă vreți, modul lor – unul cât se poate de cinic – de a se răzbuna pe arădeni pentru rezultatul obținut la alegerile locale.

În concluzie, PNL a câștigat o primă bătălie în ceea ce privește acapararea și pe mai departe a administrației locale, mutând decisiv linia frontului astfel încât, încet-încet, să-și sufoce inamicii – care vor accepta să fie transformați în aliați de conjunctură. Așadar, sub o formă sau alta, victoria finală le va aparține. De fapt, le aparține deja.

  1. De aceea nu merge lumea la vot pentru ca politicienii isi negociaza propriile interese pe voturile noastre!! Rusine!!!!

    Raspunde
  2. ajunge un singur viceprimar

    Raspunde
  3. Acesta e rezultatul neparticiparii la vot a multora dintre aradeni , asa ca ciocul mic ! Logic ar fi ca pe langa un viceprimar pnl sa fie si unul usr !

    Raspunde
  4. pana la urma PNL a obtinut ce si-a dorit. acum ii lasa pe ceilalti sa lupte intre ei. pot sta cu un viceprimar mult si bine

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.