Un fier de călcat sau o stație de călcat nu sunt chiar electrocasnicele preferate pentru nimeni, dar sunt esențiale în orice casă. Și ele, însă, la fel ca orice alte aparate electrice, au nevoie de îngrijire și întreținere, pentru a le prelungi viața cât mai mult și a scoate maximul de eficiență din folosirea acestora. Cum se îngrijește, însă, o stație de călcat? Cum evităm acumularea calcarului pe o stație de călcat, de exemplu? Nimeni nu-și dorește să arunce o stație de călcat după un timp prea scurt, doar pentru că s-a acumulat prea mult calcar.
Calcarul este principalul inamic al unei stații de călcat. Pentru că folosim apă la călcat, iar apa o luăm de la robinet, înseamnă că nu prea putem evita calcarul. Cantitatea de calcar depinde, însă, de cât de dură sau nu este apa de la robinet. E adevărat, în ziua de azi, majoritatea stațiilor de călcat folosesc sisteme anticalcar, dar sunt sisteme bazate pe filtre, care, cu timpul, se deteriorează și-și pierd capacitățile de protecție. Așa că ce avem de făcut pentru a evita depunerea calcarului pe stațiile de călcat?
Stație de călcat – oferte online emag
1. Filtrarea apei înainte de a o pune în rezervor sau folosirea apei distilate.
O primă măsură pentru reducerea calcarului este prin folosirea apei filtrate (cănile Brita, de exemplu, sunt foarte potrivite pentru asta) sau a apei distilate. Evident, e mult mai la îndemână prima variantă, pentru că apa distilată nu este atât de ușor de obținut. Dacă totuși ai făcut rost de apă distilată, nu o folosi ca atare. Trebuie combinată cu apa de la robinet în proporție de 50%-50%.
2. Curățarea frecventă a stației de călcat.
Sistemele anticalcar cu care sunt dotate stațiile de călcat au nevoie de asistența noastră. Trebuie umplut rezervorul, stația trebuie încălzită, iar ajunsă la temperatura optimă trebuie să golim rezervorul apăsând un buton care activează filtrul anticalcar. Acest proces trebuie realizat cel puțin o dată pe lună (în funcție de duritatea apei folosite) sau când observăm că randamentul stației de călcat nu este cel dorit.
3. Golirea apei după călcat.
E una dintre cele mai simple metode. Lasă rezervorul gol după fiecare sesiune de utilizare a stației de călcat.
Cum curățăm talpa fierului de călcat al stației?
O altă parte importantă a procesului de îngrijire a stației de călcat este curățarea periodică și temeinică a tălpii fierului de călcat. Dacă, dintr-un motiv sau altul, se murdărește sau pe ea rămân resturi textile, nu trebuie folosite produse abrazive sau materiale nepotrivite pentru curățarea acesteia.
Cel mai indicat este frecarea tălpii, numai și numai după ce aceasta s-a răcit și stația a fost deconectată de la priză, cu un prosop de bumbac umed. Dacă pata persistă, putem aplica puțin săpun. Se poate folosi și un burete nu foarte dur pentru această acțiune.
Găurile din talpa fierului de călcat, pe unde iese aburul, trebuie curățate, dar evită folosirea obiectelor metalice ascuțite. Dacă observăm murdărie acumulată acolo, cel mai bine folosim bețișoare de urechi, cu vată în vârf. Cu puțină răbdare, găurile se curăță foarte ușor.
Lasă un comentariu