Cum prezintă presa austriacă convocarea ambasadoarei de la București la MAE

Cum prezintă presa austriacă convocarea ambasadoarei de la București la MAE

Presa austriacă scrie vineri că ambasadoarei Austriei la București nu i s-a înmânat nicio notă de protest din partea României, iar la discuțiile de la MAE nu a participat ministrul Bogdan Aurescu, ci un secretar de stat.

„Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a convocat-o joi seară pe ambasadoarea Austriei la București, Adelheid Folie, pentru a-i înmâna o notă de protest din partea guvernului român cu privire la „atitudinea nejustificată și neprietenoasă” a Austriei cu privire la aderarea României la Schengen. Despre acest lucru a anunțat Ministerul de Externe al României. Ministerul de Externe austriac a confirmat „invitația” lui Folie. Cu toate acestea, nu i s-a dat nimic”, scrie publicația Vienna.at, citând agenția de presă austriacă, APA.

„Convorbirea nu a avut loc cu ministrul de Externe Aurescu, ci cu secretarul de stat român pentru Afaceri Europene, a declarat pentru APA un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe la Viena”, mai scrie publicația citată.

„Partea română a spus că veto-ul Austriei ar avea „consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale. De asemenea, diplomatului austriac i s-a transmis protestul față de recentele acuzații ale cancelarului austriac Karl Nehammer, că autoritățile române au făcut presiuni asupra companiilor austriece care operează în România, având în vedere intrarea preconizată a țării în spațiul Schengen fără granițe. Potrivit Ministerului de Externe din București, astfel de afirmații sunt „pur și simplu inacceptabile” pentru că nu corespund realității”, scrie sursa citată.

De menționat însă este că potrivit comunicatului MAE român ambasadoarea a fost informată despre protestul față de decizia Austriei de a bloca aderarea României la Schengen și nu precizează că i s-ar fi înmânat vreun document în acest sens. De asemenea, nu se precizează cu cine s-a întâlnit aceasta.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea”, se arată în comunicatul MAE, remis presei joi seară.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.