De ce ai nevoie de o bicicletă full suspension pentru a cuceri orice munte

De ce ai nevoie de o bicicletă full suspension pentru a cuceri orice munte

Când cumperi o nouă bicicletă de munte, una dintre cele mai importante decizii pe care va trebui să le iei este ce tip de sistem de suspensie să alegi. Această alegere se reduce în principal la tipul de teren pe care intenționezi să călătorești și la bugetul tău.

Acest ghid prezintă avantajele mersului pe o bicicletă full suspension. Descoperă eficiența și performanța pe care o pot oferi aceste modele, află cum se face corect întreținerea vehiculului, care este costul aproximativ, greutatea și multe altele.

Ce este o bicicletă full suspension?

O bicicletă de munte cu suspensie completă are atât o furcă prevăzută cu suspensie, cât și un amortizor pe spate. Sistemul de suspensie ajută la absorbția șocurilor și la atenuarea vibrațiilor. Acest lucru face călătoria mai confortabilă și mai eficientă pe teren accidentat. De asemenea, suspensia ajută la îmbunătățirea tracțiunii, controlului și manevrabilității.

Amortizorul de pe spate este integrat în cadrul bicicletei. Poate folosi fie o bobină de metal, fie aer comprimat pentru rezistență. Cadrele bicicletei cu suspensie completă constau din două piese separate: un cadru principal de bicicleta și un braț oscilant. Șocul se atașează la ambele piese ale cadrului. Fie direct, fie prin legături. Brațul pivotant pivotează pe cadrul principal, permițând axei spate să se miște pe măsură ce șocul se comprimă și revine.

Cadrele de biciclete de munte cu suspensie completă pot avea unul sau mai multe seturi de puncte de pivotare și legături. Punctele de pivotare și legăturile controlează modul în care se comportă suspensia spate. Un sistem de amortizare în furcă și amortizor ajută la netezirea călătoriei, prevenind oscilarea sau săriturile cauzate de șocuri.

Bineînțeles că odată la ceva timp, în funcție de cât de mult o folosești, va trebui să îi cumperi piese de biciclete noi  și să-i faci o inspecție tehnică.

Avantajele unei biciclete full suspension

  • Bicicletele full suspension oferă o tracțiune și o manevrabilitate mai bune.

Când lovești un obstacol precum o rădăcină sau o stâncă, suspensia se comprimă astfel încât anvelopa să se poată mișca vertical și să nu se răstoarne. Sistemul de amortizare din amortizorul spate ține anvelopa lipită de sol în timp ce se rostogolește peste un obstacol. Sistemul de suspensie asigură că anvelopele mențin contactul cu solul în orice moment.

Roata nu sare doar ca pe o bicicletă cu suspensie doar pe față. Acest lucru îți îmbunătățește considerabil tracțiunea și manevrabilitatea. Cu o bicicletă de munte cu suspensie completă poți vira mai bine pe teren accidentat sau liber, fără să îți faci griji că anvelopa va aluneca de sub tine. Ai un control mai bun asupra bicicletei în timp ce mergi pe trasee accidentate. La urma urmei, anvelopele trebuie să fie pe sol, astfel încât să poți avea suficientă aderență pentru a vira.

  • Plimbare mai lină și mai confortabilă.

Sistemul de suspensie absoarbe șocurile și atenuează vibrațiile de pe traseu. În timp ce parcurgi o suprafață accidentată sau aterizezi dintr-o cădere, vei simți mai puțin impact în corpul tău. Acest lucru este grozav pentru cei cu probleme articulare sau de spate. Suspensia completă poate reduce șocurile care provoacă durere pentru unii cicliști.

  • Poți merge mai repede pe trasee tehnice cu o bicicletă cu suspensie completă.

Capabilitățile suplimentare de tracțiune și absorbție a șocurilor ale bicicletelor de munte cu suspensie completă îți permit să menții o viteză medie mai mare. De exemplu, poți lua viraje mai ușor și mai repede, fără să îți faci griji că anvelopele îți alunecă, deoarece roata din spate menține un contact mai bun cu solul.

În timp ce mergi pe o porțiune accidentată, punctele de contact, inclusiv ghidonul, pedalele și scaunul, rămân relativ stabile, deoarece suspensia absoarbe majoritatea denivelărilor. Acest lucru îți permite să continui să pedalezi în timp ce mergi peste denivelări, rădăcini și stânci.

  • Dacă ești un ciclist capabil, îți vei depăși prietenii care merg cu suspensie doar pe față deoarece bicicletele cu suspensie completă pot suporta căderi și sărituri mai mari.

Suspensia absoarbe cea mai mare parte a impactului pentru tine atunci când aterizezi. Acest lucru îți permite să gestionezi căderi mari și sărituri cu o îndemânare minimă. Nu trebuie să îți faci griji atât de mult cu privire la deteriorarea roții din spate sau la rănirea picioarelor dacă aterizezi după o săritură periculoasă.

De asemenea, poți ateriza mai ușor fără rampă. Dacă îți place să sari și să te plimbi cu bicicleta pe cărări de munte, vei dori să alegi un model cu suspensie completă. Majoritatea bicicletelor de munte freeride și downhill au o cursă de suspensie de 160-200 mm. Pentru majoritatea cicliștilor, cursa suspensiei de 120 mm este suficientă dacă este configurată corect. Dacă nu sari cu bicicleta poți scăpa cu 80-100 mm de cursă a suspensiei.

  • Mai iertătoare și care inspiră încredere

Bicicletele de munte cu suspensie completă îți oferă o marjă mai mică de eroare. Acest lucru îți permite să pedalezi la nivel profesionist. Acest lucru este posibil, deoarece bicicletele cu suspensie completă oferă o tracțiune, manevrabilitate, direcție și absorbție mai bune.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.