De ce PROTESTEAZĂ cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” din Arad

De ce PROTESTEAZĂ cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” din Arad

USR Arad susține protestul cadrelor didactice de la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”, îndreptat împotriva prevederilor ordonanței guvernului numărul 9 din 2018, privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației.

Articolul 1, punctul 17, din actul menționat prevede: „În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.”

Reprezentanții USR Arad spun că se creează un precedent periculos, prin care în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, vor preda cadre didactice diferite de învățători, chiar dacă aceștia au calificarea necesară. Prin această măsură este afectat confortul copiilor din școlile cu predare în limba minorităților naționale, ciclul 0-IV, susțin aceștia.

„În același timp se produce o discriminare a cadrelor didactice care predau la clasele primare de la școlile cu predare în limbile minorităților naționale și care au pregătirea necesară pentru predarea limbii române. De ce aceștia nu mai pot să predea limba română copiilor din clasele 0 – IV?”, se arată într-un comunicat de presă al USR Arad.

„Educația reprezintă fundamentul atât de necesar unei națiuni, iar modificările repetate, fără o analiză obiectivă, nu vor aduce nimic bun. În loc să privim la sisteme puternice din Uniunea Europeană, rămânem imobilizați în structuri rigide și complicate. Această prevedere este ilogică. Nu pot să cred că un dascăl specializat în limbi ale minorităților naționale, care a urmat cursurile unui liceu pedagogic în limba română, similar profesorilor de învățământ primar care predau în majoritatea școlilor de la noi, nu este în măsură să predea limba română unui elev din ciclul 0-IV de la școala cu predare în limba maternă”, declară Vlad Botoș, președinte USR Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.