De la 1 iulie crește salariul de bază minim brut pe țară

De la 1 iulie crește salariul de bază minim brut pe țară

ITM Arad anunță modificări privind salariul minim brut garantat în plată.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad informează angajații și angajatorii de pe raza județului Arad, că a fot publicată în Monitorul Oficial nr.529, din data de  6 iunie, Hotărârea Guvernului nr.598, pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Astfel, începând cu data de 1 iulie, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3700 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168 de ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră.

„Actul normativ nu este aplicabil sectoarelor construcții, agricol și industrie alimentară, în aceste sectoare fiind aplicabile în continuare dispozițiile art OUG 93 / 2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară, conform cărora, în sectorul construcții – salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 4.582 lei lunar pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 27,714 lei/oră iar în sectorul agricol și industria alimentară – salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 3.436 lei lunar pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 20,782 lei/oră.

Reamintim angajatorilor că nerespectarea prevederilor privind nivelul salariului minim constituie contravenție și se sancționează conform art. 260 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53 / 2003 cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ITM Arad.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.