De NERATAT: Maratonul teatral arădean continuă la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

De NERATAT: Maratonul teatral arădean continuă la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

Șase spectacole în patru zile, acesta este răsfățul teatral de care au parte spectatorii arădeni în săptămâna care tocmai a început.

Cea de a doua săptămână a proiectului „Luna plină de teatru” aduce pe afiș reprezentații susținute atât pe scena mare, cât și pe scena Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.

Săptămâna teatrală începe marți, în 15 ianuarie, când, de la ora 19, scena mare găzduiește spectacolul ,,Exit” de Árpád Schilling și Annamária Láng. Regia spectacolului este semnată de Árpád Schilling, iar dramaturgia de Bence Bíró. Montarea este o coproducție Teatrul Maghiar de Stat ,,Csiky Gergely” Timișoara, Narodno Pozoriste Sombor (Serbia) și Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” Arad.

Două zile mai târziu, joi, în 17 ianuarie, e rândul uneia dintre cele mai recente producții arădene să ajungă în fața privitorilor. Și nu o dată, ci de două ori: de la ora 17 și de la 19.30. Este vorba despre spectacolul „Aici, acolo”, în regia lui Alexandru Maftei.

„Românii pleacă în străinătate visând la o viață mai bună pentru ei și familiile lor. Acest vis se schimbă pe nesimțite. Aceste familii se dezintegrează – rămâșițe, frânturi  dezmembrate, automatisme lipsite de conținut. Nimic din visul inițial.  Este o sfâșiere a relațiilor de familie. Însingurare profundă, alienare, dezumanizare. Vreau să semnalez acest fenomen, să îl pun sub lupă. A nu se înțelege cumva că susțin faptul că românii n-ar trebui să plece din țară – dimpotrivă, mi se pare firesc să pleci dintr-o țară în care nu mai poți trăi decent. Demersul meu vizează costurile umane ale acestei dezrădăcinări”, spune regizorul Alexandru Maftei

Spectacolul este găzduit de sala Studio.

Tot o producție nouă se joacă și sâmbătă, 19 ianuarie, de la ora 19, pe scena mare a teatrului arădean: “[ză] Pes©ăruș” după A.P.Cehov, în regia Catincăi Drăgănescu.

„[ză] Pes©ăruş este pescărușul lui Treplev, al tânărului adult/artist de azi, revoltat, alienat, în căutarea sensului vieții și al sentimentului de apartenență. Spectacolul schimbă perspectiva clasică urmărind povestea din punctul lui de vedere, punând spectatorul fața în față cu un bricabrac de amintiri tragi-comice, chestionabile, subiective, din care îl invităm să își tragă singur concluziile”, declară Catinca Drăgănescu, regizoarea spectacolului.

Duminică, 20 ianuarie, e ziua spectatorilor de…cursă lungă. Și asta pentru că două sunt producțiile care își găsesc loc pe cele două scene ale Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Astfel, de la ora 17, pe scena sălii Studio se joacă „Năpasta”, în regia lui Valentin Voicilă, în vreme ce, de la 19.30, scena mare adăpostește „Vârful aisbergului”, în regia lui Theodor Cristian Popescu.

Biletele, în valoare de 10 lei, pentru fiecare reprezentație, se pot procura de la Agenția teatrului arădean sau online, pe www.biletmaster.ro

Ediția 2019 a proiectului „Luna plină de teatru” continuă până în 9 februarie.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.