Măsuri de STOPARE a vânării de carnivore mari – SPECII OCROTITE prin LEGE

Măsuri de STOPARE a vânării de carnivore mari – SPECII OCROTITE prin LEGE

România este țara cu cel mai mare număr de carnivore mari din Europa.

Conform legislației europene- Directiva Habitate- transpusă și în România, carnivorele mari, respectiv speciile de urs brun, lup, râs și pisică sălbatică, sunt strict protejate prin lege. Împușcarea lor nu este permisă decât în condiții speciale, strict reglementate, și ca o ultimă măsură de management a populației, după ce alte măsuri alternative au fost luate (exemplu: tranchilizare și relocare).

În România, încă din 2007 era tolerată vânătoarea a sute de exemplare, anual, de urs brun și alte animale sălbatice aflate pe lista speciilor strict protejate pe baza unor cote stabilite apriori, așanumite cote „de prevenție”. În realitate, în mare parte, aceste cote au fost utilizate și pentru vânătoarea sportivă și comercială de trofee.

Studiile făcute pentru a stabili „cota de vânătoare de prevenție” au fost întocmite în perioada 2007-2015 de diverse entități științifice și validate de Academia Română și au stat la baza unor derogări de împușcare pentru carnivorele mari, acordate prin Ordin al Ministrului Mediului. Acest proces a dus la împușcarea, în ultimii 8 ani, a aproximativ 5.000 de animale sălbatice strict protejate de lege.

Cota de prevenție pentru speciile de carnivore mari, propusă prin studiul de fundamentare pentru sezonul 2016 – 2017, a fost de 552 de urși, 657 de lupi, 482 de pisici sălbatice. S-au evidențiat probleme metodologice serioase cu studiul de fundamentare și, pe cale de consecință, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis, în premieră, să nu mai permită împușcarea pe bază de cote în sezonul 2016-2017 și a dispus revenirea la spiritul legii și a Directivei Habitate, și anume de a permite împușcarea prin derogare a unui exemplar de specie protejată doar în cazurile în care prezintă pericol pentru vieți omenești și numai după ce au fost probate toate celelalte metode alternative de management.

Totodată, Ministerul a decis refacerea studiului și elaborarea unei metodologii riguroase, acceptate de toți specialiștii, prin care să se evidențieze în mod real numărul de carnivore mari existente în România și s-a dispus elaborarea unei proceduri clare și eficiente de intervenție în toate cazurile de conflict om-animale sălbatice.

Sursa: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- „Manifest pentru România verde ”

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.