Odata cu apropierea sezonului cald a inceput sa se manifeste interesul locatarilor din blocuri pentru debransarea de la sistemul centralizat de incalzire. Cele mai multe intrebari sunt cele legate de conditiile de debransare.
Debransarea se face respectand in primul rand Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica, Ordinul ANRSC 91/2007 pentru aprobarea regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica, Hotararea Consiliului Local al Municiupiului Arad nr.109/05 iunie 2008 precum si HCLM nr.59/31 martie 2008. Atragem atentia atat asociatiilor de proprietari cat si celor interesati de debransari ca sunt obligati sa respecte, pe langa normativele legale enumerate, si Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si Legea 10/1995 privind calitatea in constructii.
Criteriile privind debransarea de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica pentru toate categoriile de beneficiari:
- Nu se aproba debransari totale/partiale in zona unitara de incalzire – PT 1V si PT 2V – zona cu module – pentru care autoritatea administratiei publice locale a stabilit ca incalzirea se realizeaza exclusiv in sistem centralizat – conform HCLM nr.109/05 iunie 2008.
- Pentru restul imobilelor care nu fac parte din zona unitara, nu se aproba debransari in condominii unde nu exista apartamente debransate de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica – conform HCLM nr.59/31 martie 2008, art.248.
- Conditiile de debransare pentru consumatorii care nu se incadreaza la punctele 1 sau 2 sunt urmatoarele:
– Acordul vecinilor de apartament atat pe orizontala cat sip e verticala. In cazul asociatiilor de locatari acordul se ia de la toate apartamentele din imobil.
– Acordul scris al asociatiilor de proprietari, exprimat prin hotararea adunarii generale, cu mentiunea ca au luat act asupra intentiei de realizare a unui sistem individual de incalzire, anexat cererii tip de debransare.
– Administratorul trece pe formularul tip, apartamentele debransate din imobil.
– Intocmirea unei documentatii tehnice care reconsidera ansamblul instalatiilor termice, avizata de furnizor, care are ca scop mentinerea confortului termic a celor care raman in sistemul de alimentare cu energie termica.
– Viza asociatiei de proprietari, reprezentata de presedinte.
Termenul de preluare a cererilor de deconectare este dupa sistarea furnizarii de energie termica si pana in data de 15 august a fiecarui an.
Uniunea Locala a Asociatiilor Locative Arad va pune la dispozitie legislatia pentru o informare corecta privind debransarile de la sistemul centralizat de incalzire si pentru evitarea unor consecinte nedorite.
Dorina Lupşe, preşedintele ULAL Arad
Lasă un comentariu