Decizie FĂRĂ PRECEDENT: Armata americană acceptă ca SOLDAȚII DE CULOARE să fie numiţi „negro”

Decizie FĂRĂ PRECEDENT:  Armata americană acceptă ca SOLDAȚII DE CULOARE să fie numiţi „negro”

Noul regulament al armatei americane conține o prevedere conform căreia militarii pot fi caracterizaţi drept „negro”, atunci când este vorba despre „personal american de culoare sau afro-american”. Armata Statelor Unite a confirmat că expresia există în documentul „Politica armatei”, cunoscut sub titulatura „Reglementarea AR 600-20” şi publicat pe 22 octombrie a.c.. Regulamentul este periodic completat, dar armata nu a precizat când a fost adoptată această nouă prevedere, potrivit CNN.

În capitolul intitulat „Definiţiile privind codul rasial sau etnic”, prevederea stabileşte că în categoria „american de culoare sau african” poate intra orice persoană care are origini în grupuri rasiale de culoare din Africa, iar termeni precum „haitian” sau „negro” pot fi folosiţi pe lângă cel de „negru (black) sau african-american”.

Un responsabil militar a declarat – referitor la noua prevedere – că e posibil ca acest cuvânt să fi fost adăugat pentru ca atunci când sunt completate documente, un american de culoare sau african-american să se poate considera sau să aleagă să se identifice şi drept „negro”.

În replică, însă, un ofiţer al Departamentului Apărării SUA, specializat în problemele de personal, a spus că „este cel mai prostesc lucru pe care l-am auzit vreodată”, sugerând că Pentagonul nu foloseşte acest cuvânt în niciunul dintre studiile demografice pe care le realizează.

Cuvântul „negro” este considerat jignitor în SUA, unde americanii de culoare preferă în prezent să se refere la persoana lor prin cuvintele „african-american”, „black” sau „afro-american”.

Foto: wall321.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.