Deputatul Claudia Boghicevici: „Persoanele cu dizabilități vor putea fi asistate de câini ghizi”

Deputatul Claudia Boghicevici: „Persoanele cu dizabilități vor putea fi asistate de câini ghizi”

Inițiativa deputatului PDL Claudia Boghicevici privind finanțarea de la buget a programelor de asistență vie pentru persoanele cu dizabilități a fost astăzi adoptată în Camera Deputaților, după ce în noiembrie 2013 fusese adoptată și la Senat.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea alin.(2) al art.96 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul includerii în programele naţionale finanţate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a programelor de dresaj de specialitate a câinilor ghizi pentru asistenţa persoanelor cu handicap. Proiectul deputatului PDL Claudia Boghicevici a întrunit 337 de voturi pentru și un singur vot împotrivă.

„Am depus această propunere legislativă ținând cont de problemele cu care se confruntă persoanele cu deficienţe de vedere din România, probleme care în final au drept consecință dificultatea integrării sociale a acestora. Astfel de programe există deja în alte state din Uniunea Europeană, câinii ghizi fiind cei care ajută persoanele cu deficienţă de vedere să se orienteze atunci când sunt nevoite să iasă din casă la cumpărături, la şcoală, la serviciu sau pentru rezolvarea diverselor nevoi. O cercetare făcută în Marea Britanie a arătat că acei nevăzători care au lângă ei un câine ghid sunt de două ori mai independenţi din punct de vedere al mobilităţii decât cei care nu au un asemenea câine ghid şi au dat dovadă de o stare crescută de bunăstare, au mai multe şanse să fie angajaţi şi au o reţea socială mai mare datorită unui stil de viaţă activ. De aceea am considerat că trebuie să susţinem astfel de persoane și în România, să avem un program la nivel naţional prin care cât mai multe persoane cu deficienţă de vedere să beneficieze de ajutorul unor astfel de câini şi să avem o legislaţie adecvată prin care să creăm cadrul necesar pentru formarea unor centre de pregătire a câinilor ghizi, poate chiar să folosim câinii din centrele comunitare într-un scop nobil. Problema esențială cu care se confruntă această categorie de persoane rămâne dependenţa de persoanele din jur, ca urmare a faptului că aceştia nu reuşesc să se deplaseze fără ajutorul altor persoane. În lipsa membrilor familiei sau a prietenilor apropiați care le-ar putea ajuta, persoanele cu deficiențe de vedere se bazează în totalitate pe sprijinul asistenților personali. Le mulțumesc tuturor colegilor din Parlament pentru sprijinul acordat în acest proiect și sunt convinsă că principalii beneficiari vor fi persoanele cu dizabilități care primesc astfel un nou ajutor.  Le mulțumesc și tuturor organizațiilor persoanelor cu dizabilități care m-au ajutat și încurajat în acest demers, contribuind la realizarea unui proiect exemplu pentru colaborarea între parlamentari și societatea civilă”, a declarat Claudia Boghicevici.

 

 1. felicitari doamna Claudia. speram ca astfel cainii comunitari sa nu mai fie eutanasiati ci dresati pentru ajutor

  Raspunde
 2. Santem foarte multumiti ca propunerea legislativa privind sprijinul persoanelor cu deficienta de vedere a d.nei dep. Boghicevici Claudia a fost sustinuta in Parlament .

  In urma a dezbaterii care a avut loc Arad la inceputul anului 2014 unde s-au intalnit persoane cu dizabilitati ,reprezentanti ai societatii civile, specialistii din institutii publice impreuna cu d.na deputat Boghicevici au fost dezbatute o seama de probleme ale persoanelor cu handicap , probleme care au fost auzite in Parlament .

  spre bucuria acestor persoane , propunerile legislative initiate de catre reprezentanta Colegiului 2 Parlamentului Romaniei au avut un final fericit , fapt care sporeste increderea aradenilor in doamna deputat.

  Raspunde
  • du-te mo la bihorul tau ca vb prostii. din cauza unora ca tine parlamentarii astia au impresia ca au pus coada la pruna. multi prosti sau mai bine spus multe proste pe lumea asta

   Raspunde
   • Stimata” doamna aradeanca” ,anagramata , ,,du-te mo” sau „proste” nu cred ca sant cele mai potrivite exprimari pentru dumneata . Dumneata vrei sa lasi sa se creada ca esti desteapta , asa se pare.
    As dori sa analizezi activitatea fiecarui parlamentar in parte si abia dupa aceea sa-ti dai cu parerea .Merita sa faci efortul sa te informezi corect despre subiectul mai sus comentat.

    Raspunde
 3. Aceasta propunere legislativă este foarte buna deoarece va ajuta pe acesti oameni cu dizabilitati si doresc sa o felicit pe doamna Boghicevici.

  Raspunde
 4. faina idee…si ca sa parafrazam…pe nevazatori ii ghideaza cainii….aia care sunt infometati ii halesc si in fine , cei cararora le este frig o sa se pise cainii pe ei….

  Raspunde
 5. vai si amar de mintea voastra!

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.