„Dacă s-a putut la Târgu Mureș, se poate și la Arad!” Deputatul Eusebiu Pistru propune CJA să preia SMURD Nădlac şi Vinga

„Dacă s-a putut la Târgu Mureș, se poate și la Arad!” Deputatul Eusebiu Pistru propune CJA să preia SMURD Nădlac şi Vinga

Deputatul Eusebiu Pistru, președinte ALDE Arad, a demarat în urmă cu câteva luni, discuții cu secretarul de stat Raed Arafat pe tema readucerii serviciului SMURD sub cooordonarea Ministerului Afacerilor Interne, respectiv sub tutela Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Demersurile deputatului arădean au avut ca punct de plecare împrejurările dramatice prin care trec două servicii extrem de importante din județul Arad, SMURD Nădlac și SMURD Vinga, care sunt în pragul desființării deoarece administrațiile locale din localităţile respective nu mai au capacitatea financiară de a le susține. Având în vedere impactul social al unei asemenea decizii drastice, deputatul Eusebiu Pistru propune o soluție de avarie: Preluarea SMURD Nădlac şi Vinga de către Consiliul Județean.

Deputatul arădean susţine că „înfiintarea serviciului la administrațiile locale a fost o eroare, pe care o recunoaște chiar domnul Raed Arafat”.

„Din rațiuni electorale, primăriile au promis că unitățile teritorial adminstrative pe care le conduc au capacitatea de a susține acest acest serviciu. Au tăiat panglici, au câștigat alegerile, iar după aceea au declarat senin că nu au cum să finanțeze, așa că SMURD se desființează. În această situație sunt SMURD Nădlac și SMURD Vinga, pe care foștii primari le-au folosit ca pe un simplu subiect electoral. Actualii primari sunt cei care trag ponoasele, în ciuda eforturilor pe care le fac pentru salvarea acestui serviciu, care este clar în interesul cetățenilor. Cifrele spun adevărul: În jumătate de an, SMURD Nădlac a avut 329 intervenţii, iar de când şi-a început activitatea – din anul 2010 până în prezent – 6.395 de intervenţii, în medie 900 de intervenţii pe an. SMURD Vinga a avut din 2010 până în prezent, 5.552 intervenţii, o medie de 800 de intervenţii pe an. Este vorba despre oameni, despre vieți salvate, nu despre tăieri de panglici sau sfințirea de către un sobor de preoți plus un alai de poiliticieni a unui lift sau a unei scări la nu știu care spital. Ca oameni politici, avem o responsabilitate covârșitoare pentru oamenii care ne-au ales, pentru un pic de bunăstare, dacă este posibil, dar, în primul rând, pentru viața lor”, a adăugat deputatul Eusebiu Pistru.

„Dacă s-a putut la Târgu Mureș, se poate și la Arad!”

„Am înțeles că IGSU nu vrea să preia acest serviciu, dar nu ne lăsăm descurajați, vom continua demersurile și sunt convins că vor fi încununate de succes. Până atunci, însă, Consiliul Județean Arad trebuie să-și asume această sarcină, pentru că este vorba despre viețile oamenilor, nu despre imaginea electorală a unui partid sau a altuia. La Târgu Mureș, de exemplu, acest lucru s-a întâmplat. La Arad, Consiliul Județean ne spune că nu are bani pentru așa ceva, că ar trebui să existe o inițiativă legislativă a unor parlamentari. Va fi, ALDE o va face, dar până atunci SMURD trebuie salvat, pentru a putea salva în continuare vieți. Dacă s-a putut la Târgu Mureș, se poate și la Arad! Condiția este să existe voință! Așa cum a subliniat Raed Arafat, desființarea SMURD Nădlac, un punct vital pe autostradă și a SMURD Vinga, care operează pe o rută de riscuri de accidente rutiere frecvente, ar fi o imensă pierdere. De aceea, fac încă odată apel la depolitizarea acestui serviciu vital pentru România, dar și pentru Uniunea Europeană. SMURD Vinga și SMURD Nădlac nu au grijă doar de viețile românilor. Ci și ale miilor de cetățeni europeni care tranzitează zona”, a mai declarat președintele ALDE Arad.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.