Deputatul Măduţa vrea limitarea numărului de mandate pentru primari, preşedinţi de consilii judeţene şi parlamentari

Deputatul Măduţa vrea limitarea numărului de mandate pentru primari, preşedinţi de consilii judeţene şi parlamentari

România are nevoie de o regândire a modului în care îşi desemnează reprezentanţii în diferite foruri şi funcţii politice, plecând de la modul în care s-au desfăşurat ultimele alegeri, consideră deputatul social-democrat Flavius Măduţa.

Parlamentarul arădean este de părere că dezbaterea trebuie extinsă la alegerea reprezentanţilor în administraţia locală, în sensul în care numărul de mandate ale unui primar sau ale unui preşedinte de consiliu judeţean ar trebui limitat la două mandate consecutive, pentru a evita astfel naşterea unor noi baroni locali. „Sunt pentru limitarea la două mandate consecutive pentru primari și președinții de consilii județene. În plus, primarii și președinții de consilii județene, dar și parlamentarii, ar trebui să nu poată deține funcții de președinte la nivelul organizațiilor de partid. În acest fel separăm zona politică de cea administrativă, pe de o parte, iar pe de altă parte nu mai riscăm să avem acei baroni locali care transformă județele în moșii proprii. Consider că după opt ani de zile, la nivelul primăriilor și consiliilor județene se formează adevărate grupuri mafiote, cum am văzut de atâtea ori, cu firme de casă, lucrări date pe sprânceană, afaceri ilegale, şpăgi de milioane de euro. Or, o dată limitat numărul mandatelor, cred că aceste găşti nu vor mai avea timp să se coaguleze, iar banul public va fi gestionat cu mult mai multă grijă“, spune Măduţa.

Deputatul PSD susţine că la alegerile parlamentare ar fi de preferat un vot pe colegii, dar uninominal pur, la fel cum este şi în cazul primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. „La parlamentare ar trebui să avem un vot ca la primari. Cel care ia numărul cel mai mare de voturi câştigă. Pentru că e inadmisibil ca un candidat să ia 10.000 de voturi şi să stea acasă, iar în Parlament să ajungă unul care are doar 1000 de voturi. Ar mai fi şi varianta votului pe listă, dar în niciun caz legea actuală nu poate rămâne în vigoare. În plus, parlamentarii să aibă şi ei dreptul la doar două mandate consecutive, ca şi primarii şi preşedinţii de consilii judeţene. De asemenea, sunt pentru eliminarea totală a imunităţii parlamentarilor. Să rămână doar cea pentru declaraţiile politice. În rest, cine greşeşte să răspundă în faţa justiţiei ca orice alt cetăţean al României“, a declarat Flavius Măduţa.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.