DEZASTRU în PARCURILE arădene! Ce PERICOLE îi pândesc pe copii (GALERIE FOTO)

DEZASTRU în PARCURILE arădene! Ce PERICOLE îi pândesc pe copii (GALERIE FOTO)

Starea jalnică a locurilor de joacă din Arad a mai făcut obiectul unor articole în ziarul nostru. Problema acestora, pentru care s-au plătit bani grei, a fost readusă în discuţie de Sebastian Bulumac, o voce importantă în peisajul civic arădean.

Sebastian Bulumac a depus o adresă la primărie, în care a sesizat pericolele din parcuri. „Am depus astăzi la Primăria Arad o adresă în care am prezentat pericolele existente în parcurile destinate copiilor, am solicitat informaţii de interes public şi am făcut câteva propuneri”, a declarat Bulumac.

Iată textul adresei:

„Stimate domnule Primar,

Subsemnatul Sebastian Bulumac, prin prezenta formulez o cerere conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Precizez că în calitate de cetăţean al Aradului şi ca părinte în acelaşi timp, îmi manifest îngrijorarea faţă de felul în care autorităţile publice locale tratează problema parcurilor şi a locurilor de joacă pentru copii, prost întreţinute şi care ameninţă siguranţa copiilor noştri. Deşi au trecut doar 3 ani de la inaugurarea Parcului «Aventura Voinicilor», lipsa de supraveghere, proasta întreţinere şi actele de vandalism au adus parcul într-o stare deplorabilă şi periculoasă pentru copii. Pericolele din parcurile destinate copiilor sunt multiple:

– scânduri lipsă de la ansamblurile de joacă cu tobogane

– protecţii laterale care lipsesc de peste un an (tobogan Parcul Copiilor)

– elemente de îmbinare la vedere (cuie, şuruburi)

– aşchii de la lemnul netratat şi putrezit (inclusiv la avionul de lemn pentru care aţi achitat 20.000 EUR, conform presei)

– panouri electrice neprotejate

– colţuri ascuţite din plastic sau metal, la nivelul solului

– ţevi de 30 cm prinse în fundaţie de beton, rămase de la corpuri rupte sau dezasamblate

– obiecte de iluminat la nivelul solului, sparte

– dale si borduri din beton, cu muchii foarte ascuţite (de ce nu au fost montate dale şi borduri cauciucate ???)

Dintre toate pericolele, cel mai mare îl reprezintă cele două țevi fixate la sol, aflate în zona dedicată celor mai mici dintre copii, şi care pot efectiv să îi desfigureze pe copilaşii ce s-ar putea împiedica şi cădea cu capul sau fața în ele.

La toate aceste pericole se adaugă şi unele comportamente sociale regretabile, în special în zonele freventate de copii, cauzate de lipsa de educaţie şi încurajate de absenţa oricăror forme de supraveghere: aruncatul cojilor de seminţe pe jos şi consumul de alcool. Deşi bănuiesc că o bună parte din investiție a fost alocată pentru achiziția obiectelor din lemn (avion, tobogane, bănci, mese, căsuțe, elemente de joacă, etc), lemnul nu a fost tratat deloc şi a început să putrezească şi unele din aceste obiecte vor fi total distruse în scurt timp. Observ şi aici ceea ce am mai remarcat la alte investiții ale Primăriei – calitate proastă a lucrărilor şi lipsa de întreținere, ori fără cultura întreținerii, durata de viață a investiței scade. Nota de plată o vom achita tot noi, cetățenii Aradului.

Având in vedere cele enumarete mai sus, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări legate de întreţinerea parcurilor şi a locurilor de joacă destinate copiilor, de pe raza municipiului Arad, în special Parcul «Aventura Voinicilor» (din zona Polivalenta, in continuarea Parcului Europa) amenajat acum 3 ani şi vechiul Parc al Copiilor din spatele Palatului Cultural:

 1. Cine se ocupă de întreţinerea acestor parcuri si locuri de joacă destinate copiilor?
 2. Care a fost componenţa echipei tehnice din partea Primariei care a recepţionat lucrările la Parcul «Aventura Voinicilor»?
 3. Care a fost valoarea totală a investiţiei în Parcul «Aventura Voinicilor» şi ce măsuri aţi luat pentru protejarea şi întreţinerea investiţiei? Când s-au făcut ultima dată investiţii în vechiul Parc al Copiilor şi la ce valoare s-au ridicat?

Aceştia sunt cei trei factori ce contribuie la distrugerea unei zone atât de vizitate de părinți şi copii: proasta întreținere, lipsa supravegherii si actele de vandalism. Propun Primăriei şi Consiliului Local ca în cel mai scurt timp să ia următoarele măsuri:

– eliminarea de urgență a tuturor pericolelor ce pot afecta grav integritatea fizică a copiilor

– tratarea anuală a mobilierului şi corpurilor de joacă din lemn

– supraveghere video

– prezență permanentă a unui polițist local

– contract de întreținere cu Gospodărirea Comunală sau o firmă privată (dacă există şi nu se respectă, e şi mai grav)

– amendarea tuturor persoanelor care consumă alcool şi aruncă coji de semințe şi ambalaje în acest parc

– vizită săptămânală a unui responsabil tehnic din Primăria Arad pentru evaluarea stării parcului.

Dacă în nenumărate discursuri, primarul oraşului aduce aminte de valorile familiei, de copiii ce reprezintă viitorul, cum se face că siguranţa copiilor să nu reprezinte o prioritate pentru conducerea oraşului? Cum e posibil să treacă ani de zile şi să nu se intervină deloc? Primăria Arad poartă întreaga responsabilitate pentru orice accident cauzat de pericolele amintite, pe care l-ar putea suferi un copil în acest spațiu public.

Ataşez acestei adrese 14 fotografii (n.r. – vezi jos!) realizate în cele două parcuri centrale amintite. Doresc ca informațiile solicitate să îmi fie furnizate, în format electronic, la următoarea adresă de e-mail: sbulumac@gmail.com. 

Sunt dispus să plătesc taxele aferente serviciilor de copiere a documentelor solicitate (dacă se solicită copii în format scris).

Vă mulțumesc,

Sebastian Bulumac

Arad, 12.01.2018”.

Acesta le reaminteşte celor care doresc să depună sesizări despre situaţia parcurilor, a locurilor de joacă sau a oricăror nereguli din oraş, că o pot face la adresele de mail:

primaria_arad@yahoo.com

pma@primariaarad.ro

De asemenea, pot fi puse întrebări sau făcute reclamaţii reclamaţii şi pe forumul primăriei: http://www.primariaarad.ro/intrebari.php.

Loading...
 1. oare cu ce se ocupa gardienii publici ? Aradul de ce nu introduce sistemul video pt. depistarea retardatilor care vandalizeaza parcul ?

  Raspunde
 2. POLITIA LOCALA si JANDARMERIA ar fi bine sa patruleze si sa verifice pe cei care umbla si distrug parcurile, pe cei care fac mizerie cu cainii de companie si pe maidanezi.PARCURILE sunt pline de aurolaci, cersetori si alti indivizi certati cu legea.

  Raspunde
 3. Indiferența celor puși să întrețină locurile de joacă din parcurile Aradului,ne doare pe noi cetățenii de rând,pentru că ele au fost realizate din banii de la buget,bani luați și de la noi,prin taxe și impozite.Vandalizarea lor de atâtea ori,fără ca făptașii să fie identificați și puși să plătească daunele,ne arată slăbiciunile administrației locale,care deși are organul menit să sancționeze,adică Poliția Locală,nu este în stare să stăpânească fenomenul! Regretabil ce se întâmplă!

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.