Dezvăluire ŞOC despre „VIRUSUL TĂCUT”. Avertisment pentru persoanele născute înainte de 1989!

Dezvăluire ŞOC despre „VIRUSUL TĂCUT”. Avertisment pentru persoanele născute înainte de 1989!

Persoanele născute înainte de 1989 care au suferit intervenții chirurgicale și au primit produse de sânge trebuie să-și facă investigații prin care să se verifice pentru virusul hepatitei B și C „pentru că în acea vreme nu se știa de acest virus și sângele nu era testat nici în România și nici în alte țări ale lumii”, susține prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager general al Institutul Național de Boli Infecțioase (INBI) „Prof. Dr. Matei Balș”.

„În momentul de față putem spune că în ceea ce privește etiologia cirozelor hepatice, putem vorbi de o etiologie generată de virusul hepatic C cam în 60% din cazuri, cu variații mici, iar virusul hepatitic B de sine stătător se face și el responsabil de circa 20% la pacienți născuți înainte de 1996, când a început vaccinarea nou-născuților în România. În momentul de față în domeniul hepatitelor cronice virale putem spune că am ajuns în faza în care avem o astfel de boală care poate fi tratată și vindecată”.

Medicii susțin că orice persoană ar trebui să își facă o evaluare generală a stării de sănătate odată la cinci ani dacă a avut un comportament cu posibil risc.

„Virusul hepatitic C, cel puțin, îmbracă cam trei aspecte evolutive, un aspect de 5-10 ani, un alt aspect sub 30 de ani și un alt aspect de peste 30 de ani. Cei care sunt cu acest aspect de peste 30 de ani evident fac parte din categoria acelor persoane cu an de naștere înainte de 1989”, mai precizează Streinu-Cercel.

În privința tratamentelor, în România există spitale în București, dar și la Timișoara sau Iași, care au echipamente performante.

Foto: emdt.co.uk

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.