Tema CET-ului a fost dezbătută deja de „N” ori în cadrul ședințelor Consiliului Local Municipal (CLM), a comunicatelor de presă, a conferințelor și nu numai. Aceeași poveste se repetă în fiecare an, când în toiul iernii arădenii riscă să rămână fără căldură, dar până la urmă, pe ultima sută de metri, se găsește o „soluție salvatoare”.
Astăzi, în cadrul unei ședințe publice ordinare a CLM, aleșii locali au avut pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre privind CET-ul, și anume: aprobarea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat, înregistrate de operatorul SC CET Hidrocarburi SA Arad și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat și neacceptate în preț/tarif, înregistrate de SC CET Hidrocarburi SA Arad, ambele la inițiativa primarului.
Au existat mai multe intervenții și amendamente la aceste proiecte, inclusiv din partea lui Florin Stana de la USR, care a spus consilierilor și celor din fruntea administrației locale că, într-adevăr, „acești bani trebuie dați la CET, dar trebuie să țineți cont că ei sunt plătiți de arădeni pentru acoperirea găurilor unui serviciu de care beneficiază doar o treime dintre ei. Vă rog să vă gândiți că poate arădenii nu sunt de acord cu acest lucru. Trebuie depolitizat management-ul și, eventual, restructurate funcțiile din cadrul CET.”
Beniamin Vărcuș, liderul grupului PSD-ALDE, a declarat că trebuie plătite pierderile și că sunt puși în fața faptului împlinit, dar că ar trebui înființată o comisie de anchetă și de supraveghere a activității de la CET, pentru a se evita asemenea probleme pe viitor. De asemenea, Ionel Ciupe (ALDE), a propus, ținând cont că 15% din bugetul Aradului este alocat acoperirii acestor pierderi, ca CET-ul să fie preluat de Ministerul Energiei.
Viceprimarul Levente Bognar le-a spus, făcând o comparație cu situația de la CTP, unde doar o parte din arădeni folosesc mijloacele de transport în comun, că nu se poate renunța la acest sistem, deoarece aproximativ 30 000 de locuințe din municipiu ar rămâne fără un furnizor de căldură.
La finalul dezbaterilor, ambele proiecte au trecut, fiind votate de 21 de consilieri.
CET-UL poate fi retehnologizat in urma acestor investii se elimina pierderile la transport si distributie a energiei termice.Un sistem centralizat de transport si distribuire a energiei termice , devine mai economic decat sistemul individual de incalzire
In primul rand fara atatia directori, directorasi, sefi si alti parveniti care stau pe functii fictive, toti platiti cu salarii astronomice. cu prime si bonusuri ( drept stimulente pentru meritele deosebite de a crea pierderi ), cu prime de vacante, tichete de masa si bineinteles, nu stiu cate salarii in plus ( al 13-lea, al 14-lea etc – fara numar, fara numar ). Ca doar somitatile lor merita. Sunt creatori de pierderi de top. Merita recompensati.
Pentru binele ARADULUI si a cetatenilor ,PRIMARIA si CLM trebuie sa faca curatenie, sa reduca pe toti neproductivii si sa inceapa de urgenta investitiile necesare.INCALZIREA pe sistemul termotecilor alimentate cu gaz pentru intregul oras nu-i o solutie pe termen lung,acest sistem prezinta multe vulnerabilitati.CET-ul mai produce si energie electrica.