Directorul DSP Arad, avertisment despre varianta Omicron

Directorul DSP Arad, avertisment despre varianta Omicron

Directorul Direcției de Sănătate Publică Arad Horea Timiș avertizează asupra a ceea ce va urma în privința pandemiei de coronavirus.

Potrivit acestuia, sistemul sanitar românesc va fi sufocat. „Privim la ce se întâmplă în statele europene, cu o populație majoritar vaccinată, și ne gândim la ce ne așteaptă în 2022, în România, cu o populație majoritar nevaccinată. Ținem legătura zilnic cu colegii din țări care se confruntă deja cu valul 5 și veștile nu sunt deloc bune. Creșterea exponențială și explozivă, coroborată cu contagiozitatea tulpinii Omicron, ne arată că în România vom fi cel mai probabil sufocați ca și sistem, într-un timp scurt. De această dată povara se va muta pe medicii de familie, care vor gestiona un numar triplu de cazuri: vor testa, consulta și trata în același timp. Vor veni vremuri grele și trebuie să fim mai uniți decât oricând. La fel, vom avea centre de evaluare dispuse prin județe, pentru că presiunea pe spitalele principale va fi, din nou, depășită. Cel mai forjat sistem va fi serviciul de ambulanță și numărul unic de urgență 112 va fi copleșit de numărul mare de apeluri, mai ales în vârful valului. În valul patru, sistemul de ambulanță și SMURD s-au autodepășit și au atins 110% din capacitate, printr-un efort depus 24/24. Au adunat atâția km cât în cinci ani de funcționare. Am încă vie în minte imaginea angajaților de la ambulanță, când ieșeau din tură transpirați de storceau tricoul după o tură”, afirmă Horea Timiș.

Directorul DSP Arad precizează că în valul cinci, persoanele depistate pozitiv trebuie să se pregătească de timpi mari de așteptare. „În timp ce așteaptă o ambulanță ar trebui să reflecteze la aceste zile, când încă mai puteau lua decizia de a se vaccina. Și, din nou, mulți vom pierde oameni dragi. Și toate acestea puteau fi oprite, dacă aveam o cultură a vaccinării. Noua tulpină vine ca un val puternic, completat cu iresponsabilitate socială și corelat cu o oarecare ineficiență a testelor rapide printre altele. După cum ne transmit colegii din alte țări, se pare că majoritatea cazurilor sunt negative la teste rapide și pozitive la PCR. Asta va însemna un oarecare haos în diagnosticare și o presiune imensă pe sistemul de laboratoare, dar mai ales pe sistemul de ambulanță, pe partea de recoltare. O altă veste tristă vine din țările care se confruntă deja cu Omicron, despre scăderea vârstei pacienților afectați. Copiii vor fi și ei sensibil afectați. Pediatrii, și mai ales secțiile de pediatrie și ATI, trebuie sa fie din timp pregătite pentru că toate datele ne arată că vom avea o mare provocarea pe aceast sector sensibil. Nu în ultimul rând, presiunea economică pe administrația publică și pe sectorul sanitar va fi majoră, din cauza numărului mare de pacienți care va fi gestionat în valul 5. Dacă un nevaccinat internat în spital ne costă în medie undeva la 5000 de euro –  pe secțiile clinice mai puțin, dar pe secțiile de ATI la 10-14 zile de spitalizare costurile pot să depășească 10k euro pe un singur pacient – imaginați-vă câte resurse financiare pot fi salvate prin măsuri de prevenție și vaccinare. Vorbim de resurse și trebuie să ne gândim la cea mai importantă resursă din sistemul de sănătate…resursa umană. O resursă umană medicală forjată prin patru valuri, epuizată cu urmări de ordin psihologic nespuse încă, dar cu tragedii personale ce se povestesc prin spitale, colegi care au clacat în diferite forme și colegi care, tăcuți, merg mai departe ca și cum nu ar fi existat nici un val, alături de pacienți cronicizați din lipsa accesului la servicii medicale. Dar sistemul de sănătate românesc, așa cum este el, ultimul din Europa, salvează vieți cu acești medici deosebiți, asistenți, infirmieri și personal TESA”, a adăugat Horea Timiș.

Acesta subliniază că „toate datele arată că vaccinarea, și mai ales doza booster, scade șansele de formă severă, scade șansele de deces, nu le elimină, dar le scade… Practic, vaccinarea îți dă șansa să treci mai ușor prin boală. Depinde, însă, de alegerea fiecăruia. Alegeți cu responsabilitate. Vaccinați-vă, e cel mai bun cadou pentru noul an, atât pentru voi, cât și pentru cei dragi vouă și, nu în ultimul rând, pentru sistemul de sănătate”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.