Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – în parteneriat cu Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri și Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Brașov – a organizat recent cea de-a XXII-a ediţie a „Forumului Național al IMM-urilor și Ziua Întreprinzătorilor”.
Evenimentul, desfășurat în Sala de conferințe a Hotelului Piatra Mare din Poiana Brașov, a avut ca temă „Oportunităţile de finanţare pentru IMM-uri în perioada 2015-2020”.
Mediul de afaceri arădean a fost reprezenat la forum de conducerea Filialei Arad a CNIPMMR.
Au participat la discuții reprezentanți ai Președinției, Guvernului României, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Consiliului Județean Braşov, Consiliului Economic şi Social, CECCAR, Autorităţilor de management, senatori, deputaţi şi reprezentanţi ai mass-media.
În cadrul forumului a fost lansat „Indicele de încredere al IMM-urilor”, un nou instrument de evaluare a situației întreprinderilor mici și mijlocii din România după modelul altor state precum China, S.U.A., Marea Britanie. Acesta va sintetiza informații referitoare la mediul de afaceri, la fiscalitate, la situația privind creditele curente ale societăților comerciale precum și evoluția estimată pe următoarele trei luni și va fi utilizat pentru a determina factorii de decizie naționali să acționeze pentru îmbunătățirea mediului de afaceri.
Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu a afirmat că finanţarea IMM-urilor din România are foarte mult de suferit.
„Doar unul din șapte antreprenori consideră că, în România, mediul de afaceri este adecvat. Potrivit statisticilor, mai puțin de un I.M.M. din patru apelează la credite bancare, restul preferând să se finanțeze din mijloace proprii. Asta potrivit rezultatelor obţinute în urma intervievării unui număr de 1.400 de întreprinzători. E o problemă foarte dificilă pentru IMM-uri, pentru că ele sunt obligate să folosească mai mult resursele proprii şi mai puţin credite, ori toată lumea ştie că dezvoltarea unei firme se face foarte greu cu resurse proprii. Mijlocul tradiţional şi predominant ar trebui să fie creditul”, a spus Ovidiu Nicolescu în deschiderea forumului.
Acesta a mai afirmat că în ultimii cinci ani investiţiile în România au scăzut: Atât cele interne cât şi cele externe, atât cele private cât şi investiţiile publice. Atunci când investiţiile scad, pe termen mediu şi lung sunt afectate Produsul Intern Brut şi valoarea adăugată, iar acest fenomen trebuie luat în considerare.
„Aradul își dorește ca aceste constatări să fie urmate de măsuri concrete, atât legislative cât și financiare, cum ar fi relansarea creditării încurajatoare pentru investitorii mici și mijlocii“, a punctat Mihaela Breaz, director executiv al Filialei Arad a CNIPMMR.
Lasă un comentariu