Dorina Lupșe: „Arădenii nu mai aşteaptă după soluţiile administraţiei locale în ceea ce priveşte asigurarea energiei termice“

Dorina Lupșe: „Arădenii nu mai aşteaptă după soluţiile administraţiei locale în ceea ce priveşte asigurarea energiei termice“

Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad, a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că nici nu s-au închis bine robinetele la încălzire şi arădenii au demarat deja procedurile de debranşare de la CET, unii nerespectând nici măcar prevederile legale în acest caz.

„Ca în fiecare an, din cauza costurilor mari la încălzire şi mai ales la apă caldă, debranşările de la sistemul centralizat continuă într-un ritm accelerat. Sugerăm asociaţiilor de proprietari, acolo unde majoritatea proprietarilor au optat pentru altă sursă de încălzire, să organizeze şedinţe ale adunării generale în care să se ia hotărâri privind renunţarea la sistemul centralizat astfel încât să se evite unele cheltuieli rezultate din încălcarea legii“, a declarat președintele ULAL.

„Dacă tot se renunţa în masă, măcar să se folosesca resursele în mod eficient. Este păcat că proprietarii să piardă sume de bani prin sancţiunile privind debranşarea ilegală, şi, totodată CET-ul să se «atrofieze» puţin câte puţin în fiecare zi. În ceea ce priveşte sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Arad, s-au cheltuit sume mari pentru investiţii în retehnologizare şi pentru acoperirea pierderilor induse de reţelele de transport şi distribuţie. Probabil că am fi construit o nouă centrală cu aceste sume dacă există interes, aşa cum s-a întâmplat la Oradea“, a precizat Dorina Lupșe.

„Pentru beneficiarii care vor mai rămâne în sistem, estimăm că va fi suficientă funcţionarea unei singure centrale – CET Hidrocarburi, situaţie care, din punctul nostru de vedere, ar trebui să contribuie la reducerea preţului la gigacalorie. Politicienii arădeni folosesc situaţia CET-ului doar pentru a câştiga popularitate. Incompetenţa şi deciziile greşite au dus serviciile de utilităţi publice din Arad în starea în care se afla astăzi, iar cetăţenii sunt vitregiţi de un minim standard de civilizaţie. În acest moment încă ne întrebam: Cine va răspunde pentru toată situaţia în care se afla CET Arad? Arădenii!!!“, a încheiat Dorina Lupșe.

Foto: Arhivă

Loading...
 1. Domna Lupse eu iti sugerezi sa te duci putin la plimbare ca habar nu ai ce vorbesti ,in calitate pe care o ai ar trebui sa te zbati pentru investiti in sistem centralizat cum este la Oradea de exemplu nu sa iti dai cu parea ca chibiti ca tine sant destui.

  Raspunde
 2. Cam bateti campii toti.La Oradea s-a introdus gazul in oras abia prin 2005 astfel incat nu exista retele de gaze intre blocuri sau pe strazile centrale. Astfel nu exista alternativa la incalzirea centralizata si s-a mers pe modernizarea acestui sistem fiind impiedicat din start introducerea unui alt sistem .

  Raspunde
 3. NU exista sanctiuni fiindca nu exista debransari ilegale. Legea spune ca trebuie doar sa anunti si nu sa ceri voie. Realizarea de proiecte si alte tampenii sunt creatia CET si nu au baza legala. Nu este necesar nici sa existe acordul vecinilor. Sentinte judecatoresti au clarificat deja de cativa ani ca nici punerea la plata in procente de 10 – 30% a celor care s-au debransat nu este legala. Digerenta, de ordin financiar intre incalzirea de la CET si cea prin centrala termica, este foarte mare in termen de costuri si calitate.
  CET nu mai este o solutie de mult. Doar costurile initiale de bransare la gaz si de refacere a instalatiilor, inclusiv achizitia centralei, destul de mari, fac ca numarul debransarilor sa nu fie si mai mare.
  Madam Lupse, de ani de zile, lupta pentru pastrarea CET si pentru impiedicarea debtransarilor. Este vorba de supravietuirea ULALA. Singura problema pe care o poate rezolva ULALA este legata de modul de calcul a cheltuielilor la incalzirea centralizata si prin intermediul firmelor de repartitoare. Daca numarul celor bransati la CET scade, scade si numarul abonatilor la ULALA si a veniturilor ULALA.

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.