Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad: „Promisiunea că vom plăti 16 euro gigacaloria a rămas un vis”

Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad: „Promisiunea că vom plăti 16 euro gigacaloria a rămas un vis”

Ne aflăm în mijlocul sezonului rece iar temperaturile sunt foarte scăzute în comparaţie cu iernile anterioare, lucru ce contribuie la creşterea costurilor cu încălzirea, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Locale a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad.

„Norocul arădenilor este menţinerea la nivelul de anul trecut a preţului la gigacalorie pentru energia termică livrată populaţiei, nu mai vorbim de scăderea acestuia aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, la Iaşi unde într-un parteneriat public-privat au reuşit să pună pe picioare un sistem care era sortit pieirii şi unde un mare număr de consumatori casnici a revenit în sistemul centralizat plătind 245.39 de lei pe gigacalorie, un preţ mai mic cu 20 de lei faţă de anul trecut. Locuitorii din Oradea se bucura de un preţ asemănător pentru energia termică, 240 de lei pe gigacalorie iar administraţia locală orădeana a reuşit performanţa construirii celei mai moderne termocentrale din România, dovadă că dacă se doreşte se poate”, a afirmat Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad.

Potrivit acesteia, dacă pentru luna decembrie 2015 ne-au ajutat temperaturile de afară, costurile pentru încălzire pe  luna decembrie 2016 au fost cu 8-10% mai mari, iar pentru ianuarie 2017 credem că vor fi şi mai mari dacă ţinem cont de gerul care a fost.

Pe luna decembrie a anului 2015, pentru un apartament cu 2 camere s-a plătit pentru încălzire suma de 364 de lei iar pentru decembrie 2016 s-a plătit suma de 395 de lei. La un apartament cu 3 camere s-a ajuns să plătească pentru încălzire nu mai puţin de 575 de lei, arată reprezentanții ULAL Arad.

Dorina Lupșe a mai evidențiat un aspect: „Trebuie să subliniem faptul că în blocurile cu repartitoare avem consumuri foarte mari la gazele naturale. Locatarii închid robinetele termostatate la calorifere şi folosesc pentru încălzire gazul de la aparatele de gătit. Acest fenomen a contribuit la renunţarea utilizării repartitoarelor de costuri pentru încălzire în cadrul multor asociaţii de proprietari. În multe apartamente, în special în cele care au renunţat la sistemul centralizat de încălzire fără a asigura o altă sursă aşa cum prevede Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică precum şi Legea 230/2007 de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, locatarii folosesc pentru încălzirea locuinţei gazul de la bucătării, costurile fiind repartizate pe numărul de persoane care locuiesc în condominiu, afectând astfel în special familiile cu mulţi membri”.

În final, președintele ULAL Arad a concluzionat: „Promisiunea că vom plăti 16 euro gigacaloria a rămas un vis, astfel unii locatari au găsit soluţii alternative la sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă pentru a avea confort termic la un preţ suportabil. Toate acestea se întâmplă într-un oraş în care s-au cheltuit pentru CET sume mari de bani iar numărul beneficiarilor este din ce în ce mai mic”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.