Două viori fermecate, într-un concert cuceritor

Două viori fermecate, într-un concert cuceritor

Johann Sebastian Bach şi violonistica secolului al XVIII-lea este un subiect agreat de interpreţii zilelor de astăzi, Concertul pentru două viori şi orchestră  BWV 1043, dubla partitură concertantă, creată pentru orchestra de curte a Prinţului Leopold von Anhalt Köthen, în preajma anilor 1720, fiind unul dintre ópusurile de  mare succes în întreaga lume.

Celebra partitura bachiană este numărul central al concertului simfonic dirijat de Iulian Rusu şi organizat în Sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19, în seara de joi, 24 noiembrie 2016, la ora 19.00, un eveniment care îi repune în lumina rampei pe violoniştii Natalia Gorceacova şi Bogdan Alexandru Costache.

Însă nu mai puţin provocatoare sunt numerele de debut şi de final ale programului, Uvertura la opera Don Giovanni K. 527 şi Simfonia nr. 40, în sol minor K.550  de Wolfgang Amadeus Mozart. Ele relevă extraordinara lume sonoră a genialului clasic şi impresionanta  mixtură de  rigoare  şi profunzime emoţională a limbajului său simfonic, caracteristici care răzbat deopotrivă din muzica senzaţionalei dramma giocoso, dar şi din cele patru mişcări ale penultimei sale simfonii, considerată de mulţi dintre comentatori drept unul dintre momentele generatoare ale curentului romantic şi ale capodoperelor orchestrale ale secolului al XIX-lea.

Portret – Iulian Rusu
Dirijorul Iulian Rusu şi-a început studiile muzicale în Suceava, la vârsta de 9 ani, alegând clarinetul ca instrument principal. Şi-a continuat studiile la Liceul de muzică „Octav Băncilă” din Iaşi şi la Facultatea de Muzică din Braşov.

În anul 1994 ia primele lecţii de dirijat de la dirijorul japonez Daisuke Soga. În anul 1999 este admis la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, specializându-se în stilistică dirijorală, dirijat orchestră, la clasa lui Cristian Brâncuşi. Cu Maestrul Dumitru Goia îşi perfecţionează tehnica dirijorală în cadrul Cursurilor Internaţionale de Dirijat organizate la Universitatea din Bucureşti, în ediţiile din 2000, 2001, 2002. În anul 2003 participă la Cursul Internaţional de Dirijat condus de profesorul şi compozitorul Jorma Panula din Finlanda. În anul 2006, Maestrul Octav Calleya, profesor de dirijat la Universitatea de Muzică din Malaga – Spania, îi acordă o bursă de participare la Cursul Internaţional de Dirijat, în compania Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei.

A avut privilegiul să studieze şi să fie unicul discipol din România al unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii, Maestrul Sergiu Comissiona, care i-a împărtăşit din vasta şi îndelungata-i experienţă.

În anul 2011 obţine titlul de Doctor în muzică (dirijat de orchestră) cu titlul tezei:Tradiţia dirijorală în România, Stil, Concepţie, Spirit creator.

Iulian Rusu a fost dirijor la Orchestra Facultăţii de Muzică din Braşov. A apărut în calitate de dirijor la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor din Arad, Asia Philharmonic Orchestra, Bacău, Botoşani, Braşov, Chişinău, Cipru, Craiova, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş,Timişoara, Orchestra de Cameră din Braşov şi al unor orchestre şi ansambluri camerale alcătuite la iniţiativa sa din artişti români.

Iulian Rusu este şef serviciu orchestră la Filarmonica din Braşov, ocupându-se de strategia programelor muzicale ale instituţiei şi de programarea dirijorilor şi soliştilor angajaţi şi invitaţi. Predă cursuri de clarinet şi orchestră de suflători, în calitate de profesor asociat la Universităţile din Braşov, Iaşi şi Târgovişte.

A  realizat turnee în calitate de solist sau dirijor în România, Bulgaria, Cipru, Germania, Israel, Italia, Korea de Sud, Kuwait, Spania, Suedia, S.U.A. şi Ungaria.

A colaborat cu soliştii concertişti: Csiky Boldiszar, Robert Borsos, Chang Jung Ho, Mihai Craioveanu,Vlad Dimulescu, Natalia Gromova, Florin Ionescu – Galaţi, Theodor Kerkezos, Horia Mihail, Olga Podobinski, Yosuke Terashima, Alexandru Tomescu, Horia Văcărescu, Gerald Wood, Gheorghe Zamfir etc. şi cu soliştii lirici: Pablo Cameselle, Isabel Marx Gut, Liviu Iftene, Irina Iordăchescu, Corina Klein, Marius Manea, Sidonia Nica, Ionuţ Popescu, Iustinian Zetea, Mario Vasiliu etc.

Repertoriul dirijorului Iulian Rusu include lucrări aparţinând tuturor epocilor şi stilurilor creatoare, cuprinzând şi genurile de operă, operetă şi balet.

Portret – Natalia Gorceacova
Reprezentantă a unei şcoli violonistice cu tradiţie, Natalia Gorceacova a absolvit în 1997 Conservatorul din Odessa, la clasa profesorului Alexander Pavlov, în perioada studenţiei fiind  membră a orchestrei teatrului de operă din acelaşi oraş. Următorii trei ani îi parcurge ca membră a Orchestrei Radio din Chişinău, iar în anul 2000 se stabileşte  în România, unde îşi desfăşoară activitatea iniţial la Craiova, ca membră a Filarmonicii, iar ulterior, până în 2015, la Filarmonica Mihail Jora din Bacău. De la începutul stagiunii 2015 -2016 este prim violonistă şi şefă de partidă a Filarmonicii de Stat Arad.

Pe lângă activitatea orchestrală, desfăşoară o constantă activitate concertistică şi camerală, realizând totodată turnee de concerte în ţări din Europa şi Asia.

Portret – Bogdan Alexandru Costache
Violonistul Bogdan Alexandru Costache este un tânăr interpret talentat, cu o carieră solistică internaţională în plină dezvoltare. A început să studieze vioara la vârsta de 4 ani, ghidat de bunicul şi tatăl său, iar la vârsta de 7 ani şi-a făcut debutul ca solist cu Orchestra Filarmonicii Braşov.

În 2004 a devenit membru la ” Colegiul PRO ” Bucureşti, sub îndrumarea prestigioasei soprane Mariana Nicolesco, prilej care i-a oferit posibilitatea să susţină numeroase recitaluri în România.

Încurajat şi monitorizat de către profesorii Octavian Raţiu şi Florin Croitoru, la vârsta de 15 ani părăseşte Braşovul pentru a-şi continua studiile la Bucureşti, cu profesorul Valeriu Rogacev.

De-a lungul anilor a fost distins cu premii în peste 30 de competiţii naţionale şi internaţionale, printre care Marele Premiu şi Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „Remember Enescu” (România), Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică ” Monterosa” -Kawai „(Italia) şi  a ajuns în poziţia de finalist, la Music Competition Jeunesses (România).

În anii de studii, şi-a îmbogăţit repertoriul şi a susţinut numeroase concerte şi recitaluri de muzică de cameră în mai multe oraşe din România, Marea Britanie, Italia, Franţa, Ungaria şi Germania.

Bogdan Alexandru Costache a colaborat ca solist cu numeroase orchestre precum Filarmonica Braşov, teatrele de operă din  Braşov şi Bucureşti, Orchestra Sinfonia, Orchestra CEI Internaţionala de Tineret, sub conducerea unor dirijori distinşi precum Ilarion Ionescu Galaţi, I.Curetti, Florin Totan, Nicolae Racu, Iulian Rusu, Traian Ichim.

Timp de patru ani a fost membru al Fundaţiei Române ” Remember Enescu ”, susţinând mai multe concerte şi recitaluri.

Violonistul a realizat înregistrări cu Radio România şi Alaila Production.

În perioada 2009-2011 a fost concert-maestru al Orchestrei Internaţionale de Tineret CEI Youth Orchestra (cu care a susţinut concerte în Italia, Ungaria şi România)

În 2012 a câştigat o bursă la Royal Academy of Music, Londra, unde a studiat cu prestigiosul profesor român Remus Azoiţei. În prezent, studiază la Facultatea de Muzică din Braşov, România.

Din 2014 este membru al orchestrei Kamerata Kronstadt, prim violonist al OpereiVox (Cluj-Napoca) şi prim violonist al Operei Braşov.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.